Autor : ©J.B.Hurych
Název : JAK JSEM SE Z-ANDROIDIL




Moje chvála tabletů, jak je vidět, ještě nemůže skončit ( a asi nikdy neskončí :-). Oba moje tablety ( 7 a 10 palců - to jsou diagonály, ne moje palce na klávesnici :-) jsou oba v operačním systému (zkráceně OS) zvaném Android. Ten byl původně navržen jen pro telefony, ale ukázal se jako daleko jednodušší než jiné a než Windows obzvláště (to je překvapení co? :-) a proto ho hned použili i pro tablety. Je také daleko více imunní proti virusům ( i když už se pro něj vesele prodávají i antivitusy). Nahrávání a instalování dalších programů - které jsou značně levnější než ty pro Windows a hodně jich je i zdarma - je většinou automatické, přes wifi přenos. Nahrávat je ale také lze místo z Google Store přímo z netu a to přes PC. Ale vraťme se tam, kde to pro mě začalo, u elektronických knih . . .

JAK JSEM SE Z-ANDROIDIL.

Vývojově dnes už máme asi šestou či kolikátou verzi Androidu a každý s těch mých dvou tabletů má jinou. To není na překážku, je to kompatibilní, ale např. ne každý NOVÝ program vám bude pracovat zcela stejně i na STARÉ verzi Androidu (jak jsem brzo zjistil). Nejmarkantnější rozdíl je právě u použití tabletů jako čteček knih, - ale nevadí to, když ty čtecí programy naládujete přes wifi a ne jako já přes PC. Tam si automatika sama najde váš typ Androidu a naláduje vám tu správnou verzi. Samotný tablet už zakoupíte s několika čtecími programy..

Ten můj větší tablet užívá Android KIT KAT 4.4 a má nahrány hned čtyři čtecí programy zdarma:
ezPDF reader, velmi dobrý pro PDF formáty, EPUB, HTML, • FBReader, pro EPUB a MOBI (formát Kindle)
Office Suite - vemi podobný MS Office, čte PDF, DOC, HTML,
HTML Viewer - čte HTML (tj. webstránkový formát) a TXT
Notes je to vlastně Text reader pror obyčejný formát TXT ( čili jen text, bez různých sarapatiček jako je "tučně" a jiné. Hodí se tedy i na psaní poznámek (ale to umí i Office Suite a jiné), . .

Ten menší tablet má Android 4,2 JELLY BEAN a má nahrány předem jen tyto čtecí programy:
FB reader
Office Suite
Notes , • ezPDFreader jsem si nahrál dodatečně, protože je fajn.

Už jsem mluvil o tom, že ne každý program, i když čte daný formát, vyhovuje dobře té či oné knize, která má jiné strámky, jiné fonty nebo dokonce i dvoustránky. Podobně PDF, dělané jen skenováním, některé ty programy čtou lépe jiné hůře. Některé také čtou lépe ve svislé, jiné ve vodorovné poloze (ne čtenáře - myslím tabletu :-). Proto jsem si sám naládoval ještě daší čtečky a to hned do obou tabletů:
Cool Reader - čtte DOC, EPEB, HTML,PDF
Moon Reader - čte EPUB, HTML, PDF, MOBI
Foxit - můj oblíbený, jen na PDF, ale je ten nejlepší, umí daleko víc než ...
Adobe, který je druhý nejlepší pro PDF

Tablet má jednu velkou výhodu proti jednoúčelovým čtečkám: u nich můžete změnit jen to, co tam předem naprogramovali. U tabletů lze měnit skoro vše, nejen velikost písma, buď předem nebo prostě pomocí prstů, tj stahováním či roztahováním šířky. U tabletu si navíc - pokud máte více čtecích programů - můžete zvolit, který chcete pro tu kterou knihu a to buď jen ten pro daný den nebo natrvalo. S výhodou používám velký tablet pro práci doma, už jsem si tam naládoval celý Vojničův rukopis (VM), viz foto níže. Nikdy jsem se nebyl na něj podívat do Beinecke Library a přesto si v něm teď prstama listuju na tabletu, navíc ve skutečné velikosti . . .

  
Při hledání na netu jsem objevil stránku, kde vám zdarma udělají váš text jako časopis či podobně. Je to na www.yumpu.com/- a prý je to zdarma, u mě to vlastně tak opravdu bylo. Ne že bych to udělal já sám - někdo tam totiž ze Slovenska poslal 31 mých knih, najdete je na https://www.yumpu.com/sk/Jan_B._Hurych
, navíc to udělali bez mého svolení. Nenaštvalo mě to, právě naopak: ušetřili mi práci a já se kochám tím, že si to budou lidé moci přečíst na netu v PC či v tabletu či jinde, ne jen v naší knihovně a to dokonce i až už tady nebudu (je mi 78 :-). Yumpu je světová organizace Wordpressu a jsou tam i jiné věci, hlavně světoznámé časopisy. Můžete je pak číst jaks e vám to hodí.

Nikdy jsem neměl z mého psaní ani korunu, natož dolar a to ani na netu, ani v novinách či časopisech. Vlastně ano, jeden článek jsem měl kdysi v Elektronickém Obzoru, bylo to modelování stejnosměrného motoru, ale zaplatilo to jen pár piv. Jo a napsal jsem s kolegou vysokoškolská skripta pro Průmyslovou elektroniku (byla první v republice), ale dalo to půl roku práce. I obrázky jsme si raději narýsovali sami, protože kreslička by tehdy dostala za obrázky víc než my za celou knihu (znalosti se tehdy moc necenily :-). Takhle jsme to bohatství všechno schramstli my - no bylo toho zatraceně málo, to víte, ta skripta si kupuje tak 40 studentů za rok, na těch se nedá nic vydělat a tak i ten honorář byl jen socialistický. A to jsem ještě musel zaplatit příspěvek pro Svaz českých spisovatelů, bez toho by nám to ani tehdy nemohli vydat. A tak jsem pak mohl hrdě tvrdit, že jsem byl asi první český spisovatel, který myl v Londýně okna ve výškových budovách, aby si vydělal na letenku do Kanady.




Ulož tuto stránku    Vytiskni tuto stránku )