Autor : ©J.B.Hurych
ROK VE ZNAMENÍ OPICE (díl 4.)



Letos 8. února se začal čínský Nový Rok, tentokrát ve znamení opice. Astrologický kalendář tvrdí, že tento rok nám přinese to, co je u opice dobře známo - abych teda citoval, má to být "dynamika, vzrušení, inteligence a všestrannost". Mám- li soudit podle roku minulého, tj. roku kozy, "klidné a obětavé " ( který nám přinesl všecko, jen ne ten klid a obětavost) , bude tento rok 2016 - abych parafrázoval - spíš rokem "dynamitu, nerváků, chytračení a všestranné blbosti". . .

ROK VE ZNAMENÍ; OPICE (dÍl 4.)

Už v minulém století se začala studovat psychologie opic (nebo psychika? Já vlastně nevím :-) a dokonce tak důkladně, že se od té doby hádáme, kdo je inteligentnější, jestli opice nebo delfín. Osobně bych to nerozhodoval, já jen vím, že některé opice jsou inteligentnější než někteří lidé.

Ovšem pozor: jen podle některých kritérií. To ale nakonec platí pro všechna zvířata. Tak například málokdo umí udělat lepší pavučinu než pavouk. Pravda, podle tisíce jiných kritérií ovšem pavouk zaostává, tak například neumí dělat zmrzlinu. Ono s tou inteligencí je to vůbec těžké, vezměte si třeba děti: už Mark Twain řekl, že "existuje nejchytřejší dítě na světě a každá matka ho má ".



Vědci nám pochopitelně také nepomohou, ani nemohou - ti inteligentní by se do definice ani nepouštěli, zatímco ti méně inteligentní zase nic kvalitního nevymyslí, ti jen podpisují globální prohlášení.

Ne tak politici: ti ví, že ač sami inteligence moc nepobrali - kdo inteligentní by se dnes pletl do politiky, ne? - přesto jsou schopni oblbovat druhé. Jak? No prosté lžou jako Goebbels a ti ještě blblejší už jen ty lži prostě opakujou. A ti nej-nej-blbější je nejen opakujou, oni jim dokonce věří :-)

Opice to mají snadné: ony se sice také opičí, ale bez nějakého úmyslu postoupit v kariéře nebo dostat za to pár tisíc dolarů. Nebo dokonce ty lži prodávat, to je fajnový kšeft.

Jenže co by opice dělaly s penězi? Vyměňovali je za banány? Pravda, i opice můžete zkorumpovat za banány, ale to jejich opičení je průhledné, prosté "něco za něco" a neříkají tomu ani multi-kulturismus, ani křesťanské milosrdenství, dokonce ani ne znečišťování ovzduší.
Chybí jim prostě zásada partajníků či kolaborantů: koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Co na tom, že chleba nedělají politici, ale zemědělci spolu s pekaři. Naši vládci jsou jako madame Pompaďourka: oni jedí jen koláče, chleba nechají chudým. A také říkají "po nás potopa", ale to už před nimi řekla jiná kurtizána,

A když není chleba, dávají lidu alespoň hry - už staří Římané vrhali křesťany tygrům pro potěšení davů, zatímco ve středovku ti samí křesťané zase pálili heretiky. Dnes - ale co bych vám povídal, ne? Jenže ty dnešní hry si zatraceně zahrávají blízko válečných hrátek. Co chcete, v Evropě už nebyla válka - když nepočítáme Balkán - celých 71 let! A první, co potřebujete, aby byla válka, je, že musíte lidi rozdělit na dva tábory, zdánlivě "hate-free", ale později už otevřeně "hate-full".

Opice - a zvířata všeobecně - ovšem války nevedou: takovou blbost může vymyslet jen člověk. Jen on totiž umí vyrábět zbraně a používat je. Jo, a abych nezapomněl, taky je prodávat dalším opicím, pardon, lidem, protože naštvat je proti sobě je lehké a život vojáka je levnější než puška.

U opic by to tak lehké nebylo, to by asi chtělo celou horu banánů, ale jen do té doby, až by se přežrali, pak by už dál nebojovaly. Lidé ne, ti se nikdy nepřežerou – banánů možná, ale zabíjení ne.
Ach jo - Darwine, Darwine, do koho's to duši dal! Proč jsme radši nezůstali sto let za opicema? . . .

Ulož tuto stránku    Vytiskni tuto stránku