Autor : ©J.B.Hurych
Název : MARAT JAKO VYŠITÝ








Vzpomínáte na ony krásně vyšívané obrazy na stěnách rodných chaloupek, s nápisy tu poučnými ( Požehnání buďtež dáno domu tomuto ") nebo i žertovnými (Host do domu, hůl do ruky), jindy přímo senilními ( Dobrá hospodyňka pro pérko i přes plot skočí )?



MARAT JAKO VYŠITÝ

Nuže připravili jsme pro vás něco aktuálního: podle známého obrazu Jacques-Louise Davida, "Zavraždění Marata" jsme vybrali výřez obrazu a přizpůsobili k domácímu štepování na kanvas. Obraz se výborně hodí též k vyvěšení, nejlépe někde blízko koupelny :-).



Asi se ptáte, proč jsme vybrali zrovna Marata? Nu ten se hodí do každé rodiny, a to hned ze tří důvodů:

1) Marat zrovna leží ve vaně a obraz vtipně naznačuje, že by se mládež měla často mýt (vanu jsme ovšem odřízli, byla příliš veliká a spotřebovalo by se na ní moc hedvábí)

2) Marat byl právě proboden Charlottovou Cordayovou a to kuchyňským nožem, což opět naznačuje domácí pohodu

3) Spravedlnost si Marata tedy přece jen našla.

Škoda, že David nenamaloval ještě Robespierra s useknutou hlavou, to je také legrační historka: když Robík nechal guillotinovat Dantona, tentýž žertovně řekl katovi: "Nech ještě kus provazu pro Robespierra." No a vidíte, nesešel se rok s rokem, ale Robík s guillotinou.

Jenže tehdy se už David pomalu připravoval, jak namaluje jednoho prcka z Korsiky - ne z Krymu - a kupoval si štafle, protože prckové vždycky chtějí vysoké obrazy. A ta ruka pod kabátem v náprsní kapse? Ta tam Bonapartovi ztuhla, když se dozvěděl, kolik za to David chce.

Obraz s Maratem jsem také doplnil žertovným textem - původně to mělo být "Pivo by bodlo", ale po vysvětlení od zástupců českých pivovarů jsem to vynechal - podle směrnic z Bruselo smí sice pivo mít říz, ale nesmí bodat. . .


Ulož tuto stránku    Vytiskni tuto stránku