Autor : ©J.B.Hurych
Název : NA ROZLOUČENOU.






NA ROZLOUČENOU.

Ano, toto je poslední vydání Sfingy - konečně jsem sebral odvahu a přestávám :-). Ne, není to tak úplná pravda: za posledních osmnáct let, co naše webstránka existuje, jsem "přestal" několikrát, ale zase jsem znovu začal, i když pod jiným názvem (Hurontaria, Příložník, Enigma a dokonce dvakrát Sfinga) .

Ti, kteří to vydrželi - časem jsme totiž mívali až dva tisíce pravidelných čtenářů, polovičku doma, polovičku za hranicemi - ti by si zasloužili metál za vytrvalost anebo alespoň za shovívavost. Ano, tehdy to bylo snadné být čtenářem: na netu se objevovaly převážně příspěvky zábavné či poučné, tak jak jsme to zamýšleli, zatímco dnes už je to hlavně různá propaganda a márketing, tam se něco hodnotného hrozně těžko hledá :-).

Skoro by se řeklo, jako by nám někdo ten Net ukradl, ale podívejme se na to realisticky: ta změna je dána dobou. I když třeba ne přímo vkusem čtenářů - ne, naopak: je to dáno hlavně tím, že je to většině lidí jedno. Ne, nestěžuju si, spíše se dívám dozadu a počítám, co dobrého jsme tehdy udělali, ta generace, která zažila druhou světovou válku a uměla si vážit následovného, dlouhotrvajícího míru. Byl to čas, kdy se spíše stavělo než bouralo a diskutovalo spíše než nadávalo.

Ano, měli jsme jiné hodnoty a snažili jsme se, aby i náš život měl nějaký smysl. Studovali jsme, pracovali jsme a uměli jsme se bavit. Venku probíhala studená válka, ale my dávali přednost přátelství a jisté naději. Nedali jsme se oblbovat mělkými hesly a demagogiemi, protože jsme věděli, že i to jednou přejde, stejně jako přešla ta válka. A i když by to trvalo třeba sto let, naše kultura zde bude pořád a naše národní tradice budou stále udávat ráz našeho života, protože si jich lidé stále budou vážit. Kdo by nám tohle mohl vzít?



>Tak jsme si to, celkem dost naivně, mysleli. Dnes už lidé moc na budoucnost nevěří a naděje si nedělají. Scéna se změnila a lidé s ní. Naše generace brzo odejde a s ní i její zvyky či zásluhy. Ale něco se přece jen nezmění: podívejte se na starodávnou část Prahy: tu krásu vytvořily generace před námi, zatímco my sami jsme k tomu příliš moc nepřidali - alespoň ne toho opravdu krásného. . .

Ale to vše nebyl důvod, aby SFinga přestala existovat, ani to, že bychom se snad přežili. Ne, prostě mi bude příští rok 80 a vím, že ve stáří už spolu bojují moudrost a senilita. Takže dokazovat si něco na stará kolena je už pozdě. Jen se tu snažím ukázat, že náš ochod byl plánovaný a že to nebude žádná velká tragedie, skončit včas.

Něco nás tehdy nutkalo psát a tvořit. Neznám totiž lepší pocit ani lepší využití volného času. A příznávám, že i mně to dělalo hrozně dobře, z něčehose vypsat. Ne, neříkám, že jsem vždycky byl můj nejpřísnější kritik - to byla spíše moje paní, korigující mou češtinu a překlepy. A jestli se mi někdy něco opravdu podařilo, je to její vina, pardon, zásluha :-).

Skoro hned od začátku jsme na to byli na náš časopis se Shinenem dva - ač jsme se nikdy neviděli, dobře jsme si rozuměli a nepletli jsme se druhému do jeho oboru. Je to kupodivu možné, chce to jen vzájemný respekt.Kromě Sfingy jsme měli ještě něco spoleřného: výzkum Vojničova rukopisu (VM), této bezesporu nejzáhadnější knihy světa, kde neznáme ani autora, ani písmo ani jazyk - a tudíž ani obsah. To, že je tu už nejméně 400 let a VM strávil kdysi 50 let v Čechách, nebyl jediny důvod, proč jsme se tomu věnovali. A Shinen to byl, kdo objevil pravý podpis njestaršího majitele rukopisu,Jakuba Horčického, v mělnickém archivu . . .
Kolega Shinen bude i nadále pokračovat ve svém blogu SFINGA na http://shinen.webgarden.cz/. . . . . , takže o jeho příspěvky nepřijdete. Také pěknou řádku jeho knih najdete v naší knihovně KNIHY OFF-LINE.

Za ta léta jsme měli a máme celou řadu věrných čtenářů - a proč to neříct - řada našich knih byla i pirátována. Užili jsme si svoji tvořivost plně a bylo to fajn. A kdo si může tohle říct, ten měl v životě pořádný kus štěstí . . .

Takže už jen ještě naše díky všem, co nám pomáhali naši webstránku psát i těm, kteří ji četli. Také autorům některých našich knih ( viz článek KNIHY V NAŠÍ KNIHOVNE A JAK JE VYBÍRAT). Většina z nás se nikdy ani neviděla, ale myslím, že jsme si velmi dobře rozuměli.

Tak tedy vše nejlepší do nového roku 2017 a ještě dál do budoucna vám přejí,
Jansan (J.B. Hurych) a Shinen (Karel Šlajsna)




P.S. Vše, co až dosud bylo u nás na Netu o dostupné, stále zůstává a je přístupné z titulní stránky, pochopitelně i naše knihovna KNIHY OFF-LINE (více v článku KNIHY V NAŠÍ KNIHOVNĚ A JAK JE VYBÍRAT, v sekci BUX). Knihy jsou ke stažení zdarma na http://hurontaria.baf.cz/KNIHY/

Kolega Shinen bude i nadále pokračovat ve svém blogu na http://shinen.webgarden.cz/




Ulož tuto stránku    Vytiskni tuto stránku )