Autor : ©J.B.Hurych
Název : TŘI ŽIVOTY (Díl 4.)




Říká se, že "člověk je tak starý, jak se cítí", ale to není přesné. Jsou totiž tři ty životy: kalendářní, fyzický a emocionální - ten citový, tj. jak staří se my sami cítíme. Jak stárneme, zjistíme, že ten třetí je pro nás vlastně ten nejdůležitější. . .

CO JSEM MĚL RÁD . . .



Mám to štěstí, že moje vzpomínky jsou většinou jen ty hezké, jako kdyby je moje podvědomí předem automaticky cenzurovalo. Nebráním se tomu, beru to jako dar stáří. A na některé ty vzpomínky jsem dokonce hrdý: zažil jsem to či ono, byl jsem při tom, když se něco stalo a někdy jsem se toho i zúčastnil . . .



Narodil jsem se 3 dny poté, co zemřel T.G. Masaryk. Naše máma schovávala celý život medajlón z jeho pohřbu a teprve teď si uvědomuji, že to byl i poslední den naší demokracie, teda té, jak ji TGM chápal. Tu jsem už ale nezažil. . .

Jen co jsem se naučil číst, objevil jsem libeňskou veřejnou knihovnu. Té vděčím za to, že jsem se zamiloval do knih a tak kolem mě přelétl čas celkem rychle. I únorový puč - ten jsem zažil na kluzišti u Rokytky, kterému tehdy vládl jakýsi hlídač - grobián. Chlubil se, že je členem strany a podle toho, jak se surově choval k nám, dětem, jsem usoudil, že ta jejich strana bude asi také pěkná banda.

Ještě před koncem války jsem se zapsal na katechismus, protože jsem byl duše zvídavá. Chodil jsem tedy na hodiny náboženství a pan farář mě přemluvil, abych se dal pokřtít. Občas jsme ještě my kluci chodili na mši do barokní kaple na Libeňském zámku, kde náš farář zpíval falešně Te Deum, což jsme pak my kluci s oblibou napodobovali. Pak už jsem se ale moc nábožensky neprojevoval, našel jsem si jinou zábavu . . . .

Začal jsem chodit do libeňského Sokola a bylo to super. Měli jsme i vlastní sportovní hřiště, kde jsme nacvičovali na Slet. V cvičební sestavě byl i seskok s věže do plachty, což jsem absolvoval bez problému, ale normální závody v běhu, skoku do dálky a podobně, ty mi moc neseděly - byl jsem jako kluk malé postavy a to je vždycky handikap. Na slet v roce 1948 jsem byl vybrán jen jako náhradník, ale přece jsem si zacvičil - jeden kluk totiž před cvičením omdlel a já hned zabral jeho místo :-).



Později nás zase čekala jiná zábava - holky. Na ty mám ty nejhezčí vzpomínky. Byla to moje první láska, teda moje první zrazená láska, které mě ale naučila, že si na ženy musím dávat pozor. Moc jsem se ale tím poučením neřídil . . .

Měl jsem tehdy i jiné zájmy: začal jsem chodit na kurzy Esperanta, jazyka, kterému komunisti vůbec nefandili. To hlavní ale bylo, že jsem mohl psát do ciziny a brzo už jsem měl dopisovatele z Francie, Německa i Itálie (např. Robertu jsem mnohem později dokonce navštívil v Miláně). Fabricio z Turína mi zase sehnal pro mého známého jednu vzácnou knihu o Turonském plátně. Dostával jsem pohledy i z Finska, odkud mi Matti poslal fotku ze hřbitova jejich vojáků, co bojovali proti Rusům. Cenzoři české pošty naštěstí neuměli ani finsky ani Esperanto :-). Na pohledech z Brazílie jsem zase prvně uviděl "Homoli cukru" z Rio de Janeira a jedna dívka z Angoly mi poslala misionářskou bibli v portugalštině :-). Byli to všechno skvělí lidé a vzpomínám na ně rád.



Přes Esperanto jsem došel - ne rovna moc logicky - k elektronice. Chodil tam totiž do kurzu s námi jeden student z Techniky a ten mě zapsal do jejich radioamatérského kroužku v Husovce, kde jsme se učili morzeovku a stavbu vysílaček. Dostávali jsme pak QSL kartičky s potvrzením spojení z celého světa, podle toho, jak a kam jsme se tehdy dovolali přes naši vysílačku OK1KUR.

Přišla matura a odešel jsem studovat - kam jinam, než na elektrofakultu. Na jiné věci jsem pak už čas zase neměl, teda alespoň první dva roky. Při studiu jsme také dělali povinnou vojnu a jaká to byla sranda, to jsem popsal v mé knize SLOUŽÍM V KLIDU.

Poslední dva roky studia jsem pracoval v ČKD Polovodiče, nejprve ve Vysočanech, kde jsem si také našel téma na diplomku. Konzultant - sám mladý inženýr - mi ale odešel na vojenské cvičení a brzy jsem zjistil, že žádného jiného stejně neseženu; byl to tehdy příliš mladý obor. Diplomku jsem zvládl dobře, defakto tak dobře, že z ní kdosi kus opsal do časopisu a uvedl jen své jméno, moje jaksi zapomněl :-). To bylo v té době ještě neobvyklé (ne to, že se výsledky kradly, ale bylo běžné, že diplomanti tehdy naopak opisovali věci z časopisů do diplomek :-). A tak začal můj život coby inženýra (viz moje kniha INŽENÝRSKÉ HISTORKY).



Umístěnka - ano, tento druh moderního nevolnictví - mě sice nutila odejít dělat pračky do Romo Fulnek, ale naštěstí se na poslední chvíli uvolnilo místo na fakultě -tehdy ještě na Karlově náměstí - a nastoupil jsem tam coby asistent. V zájmu praxe jsem ještě dělal na poloviční úvazek asi rok v ČKD Polovodiče, tentokrát už v bývalé Janečkárně na Pankráci, kde místo motocyklů (automatickou převodovku nám tehdy ukradli Japonci) začali dělat germaniové, později křemíkové diody.

Na fakultě utíkal čas jako jelen, byvše do p...aroží střelen a časem jsem se stal i odborným asistentem, zatímco můj plat se ale pořád ještě nevyrovnal platu mého bratra, toho času vazače na jeřábu.

Občas jsme na fakultě dělali i výzkum. Pamatuji na "super-seriový" motor, kde nás navštívil sám nestor železniční dopravy prof. Kouba a s nadšením sledoval, jak náš obyčejný trakční motor pro lokomotivy se jako zázrakem mění s pomocí elektroniky na "úplného beránka". Přitom vzrušeně vykřikoval "teď se rozbíhá rychle jako trolejbus" nebo naopak "teď pomalu jako nákladní vlak".

Ještě jsem s kolegou stačil napsat skripta z Průmyslové elektroniky a podat si jeden patent, na který jsem už ale nečekal. Přišlo totiž pražské jaro a pak jedna spřátelená okupace. Těch třicet ruských tanků dělalo pak pod okny mé kanceláře - to už v Dejvicích - takový rámus, že jsem se rozhodl odejít. A také jsem šel - nejprve na výlet do Anglie. Bylo to v roce 1969, kdy už uprchlíky tak nadšeně nebrali a tak jsem si v Londýně na Scotland Yardu mohl zaregistrovat jen dočasný pobyt a dostal jsem tam povolení "pracovat či provádět bussiness" :-).

Protože jsem ale nikoho v Anglii neznal, zavolal jsem na BBC, v tehdejším Shepperds Bush. Čirou náhodou jsem se dovolal na šéfa českého oddělen - byl to jeden Armén, který kdysi dělal překladatele Churchillovi na Krymské konferenci. Ujali se mě tam dobře, nechali mi přeložit můj pražský diplom v Cambridgi, i s razítkem, což mi ale pak způsobovalo potíže. Jak? No nemohl jsem sehnat obyčejnou práci, prý jsem byl "převzdělán". Nic mi nepomohlo, když jsem tvrdil, že jsem ale také "podvyživen" (to už jsem měl v kapse asi jen dvě libry :-).

Sehnal jsem si teda job "na vysoké úrovni", umýval jsem okna ve výškových budovách. Ve volném čase jsem prolézal Technické muzeum, takže jsem viděl i originální Stephensonovu lokomotivu a jindy zase Royal Museum, kde schovávají kromě pravé Rosettské desky také jeden ze tří exemplářů záhadné "křišťálové" lebky. A po čtyřech měsících běhání na kanadskou ambasádu (prodělal jsem totiž už ten normální, zdlouhavý proces - tehdy už nebrali všechny) jsem konečně získal emigraci do Kanady a usadil jsem se v Quebeku. To vše jsem už ostatně popsal v mé knize TECHNIK ZA OCEÁNEM.



Byla to doba, kdy na západě elektronika přebírala místo starých technologií a věnovali se jí i různí géniové, kteří už dnes jsou vlastně i "klasikové". Byl to tehdy například Bob Widlar, kterého jsem sice nikdy nepotkal, ale jehož čipy jsem denně používal pro mé aplikace.

Byl to elektrický inženýr, který zcela sám navrhl - dnes už legendární - diferenciální polovodičový zesilovač 741, tehdy základní kámen všech elektronických návrhů, dále regulátorový čip a super-beta tranzistory. S ním se právě ustálilo i slovo "čip", bez něhož je dnes už technické lingo nemyslitelné.

Kolovaly o něm různé historky. Bylo mu 33 let, když odešel do penze, do Mexika, kde pak žil jen v osamělém srubu, s obouruční dřevorubeckou sekerou na stěně. Po čtyřech letech mu to přece jen nedalo a vrátil se k firmě National Semiconductors, kde navrhl novou sérii lineárních zesilovačů. Polovina všech vyráběných čipů - přes sto různých typů - byly všechny jeho designy. Prostě člověk velikosti Steva Jobse nebo Billa Gatese. Jednou měl přednášku v Paříži a mluvil tak rychle, že nešťastný překladatel se sebral a utekl. Bob klidně pokračoval dál. Když mu pořadatel řekl, že musí mluvit pomaleji, vyzval ho, aby si radši našel rychlejšího překladatele. Bob umřel na srdeční mrtvici, když mu bylo 53 let.



V té době jsem už navrhl pro firmu automatickou elektrickou svářečku (s odvíjeným svářecím drátem), pro textilky detektory přetržené příze, několik druhů textilních pohonů a bezpečnostní systémy s pulzní signaturou - to vše právě s pověstnou 741-čkou, tehdy jádrem všech zpětnovazebních a regulačních obvodů.

Později, když jsem udělal zkoušky pro profesionální inženýrskou licenci, jsem přešel k firmě Sperry Univac, která kdysi vyrobila první elektronický počítač, Eniac. Byla to americká firma s odbočkou v Montreale a tak jsem často musel i služebně cestovat: do Anaheimu v Orange County u Los Angeles, do Rosevillu v Minnesotě anebo do Utiky ve státě New York.

A také na různé kurzy. Nejvíc si pamatuju ten v Davenportu, stát Iowa. Tam jsem poznal další elektronické nadšence a podivíny - těch bylo v našem oboru plno. Ten vedoucí kurzu byl nejprve námořníkem, pak si udělal průmyslovku a nakonec dělal počítačovou logiku. Pamatuju, jak mě tehdy u tabule proháněl s hexadecimální logikou, jen proto, že jsem se při jeho diskuzi o pravé a levé půlce mozku impertinentně otázal " . . . a kam patří hemoroidy?" V logice byl mistr, ale jeho zájmy byly všestranné: tak například uměl hádat z tváře lidí jejich znamení ve zvěrokruhu, ale jak to uhodl, to nevím :-).

Práce v Univacu se mi líbila, oženil jsem se a koupili jsme si dům na West Islandu. Po deseti letech klidu přišel zase čas, abych se pohnul. V Quebeku totiž začali řádit separatisté - zažili jsem tam i dobu teroristických útoků, kdy Pierre Trudeau musel vyhlásit výjimečný stav a přivolat armádu. Tohle vše jsem také popsal v mé knize JE ME SOUVIENS (Vzpomínám si) - pochopitelně je v češtině, jen ten název patří do znaku Quebeku :-).

A tak najednou já, který jsem za těch deset let udělal pro Quebek víc, než mnozí jejich velkohubí separatisté, jsem měl být jen občan druhé třídy - to byli ti, co se tma nenarodili.
Sousední Ontario se mi zdálo být daleko lepší a nežádali na mě zkoušky z francouzštiny, pardon quebečtiny. No řekněte sami: za války jsme se museli užit němčinu, pak ruštinu, ale proč se učit francouzsky ve svobodné zemi, navíc jazyk severoamerické menšiny?

To mi mohli být ukradeni, jako to srdce abbé Andrého z montrealské Oratoře sv. Josefa, který byl později (2010) prohlášen za svatého. Zatímco to srdce bylo později vráceno, mě Quebek k srdci nikdy nepřirostl - já se tam pak vrátil jen dvakrát, z toho jednou jsem dokonce jen projížděl na mé cestě do Východní Kanady (viz má kniha MARITIMES). Ostatně moji čeští přátelé už odtamtud dávno emigrovali do Ontaria :-).



Ontario nás přijalo skvěle. V Torontě už jsem předtím byl několikrát, i Niagáru jsem viděl (zeshora i z parníčku, který jede až pod ni) a na Red River jsme z Montreálu jezdívali stanovat. Dostal jsem místo v podniku Atomic Energy Canada Limited (AECL), blízko u Toronta, který byl státní, tehdy dokonce Royal Corporation. Tehdy se začal nukleární průmysl mechanizovat digitální technikou a zkušeností jsem měl dokonce víc než bylo pro začátek potřeba. Ovšem technika zatím pokročila, počítače se už zaváděly nejen v laboratořích, ale i ve výrobě. Ale učit jsem se pořád musel: přichíázela pořád nová a novější technologie; to už nestačily jen čipy, zaváděla se tzv. "digitální architektura".

Kromě modernizace elektráren na poloostrově Bruce či v Pickeringu byl mým hlavním úkolem návrh bezpečnostních obvodů pro novou nukleární elektrárnu v Darlingtonu. Právě jsme dokončovali design, když přišel Černobyl a s ním i pokles zakázek - stavěli jsme totiž elektrárny nejen doma, ale i v Argentině, Jižní Korei, Rumunsku a Číně. Muselo se propouštět a bylo nás tehdy pár tisíc, které propustili - ještě dnes mám ten "rozlúčkový" dopis od ministra, se zlatou ořízkou; dostali jsme ho všichni. To už jsem bydlel 6 let v našem novém domě v Oakville u Toronta a stěhovar za prací se mi nechtělo.

Co dělat? Rok jsem to zkusil v Northern Telecom, ale telefonní komunikace nebylo pro mě to pravé ořechové. Další tři roky jsem prolétal u Canadian Standards Association(CSA) po Severní Americe i v Japonsku, kde jsem na místě certifikoval jejich počítače (o tom víc v mojí knize SAYONARA). Své tři neděle na Havaji, kam jsem si tehdy zaletěl s manželkou soukromě - jen za bonusy, co jsem pro CSA nalétal - to jsem pak popsal v knize ALOHA. Po čase mě to létání už unavovalo a rozhodl jsem se "zpohodlnět" a odejít na elektrárnu na huronském poloostrově Bruce, vlastněnou rozsáhlou firmou Ontario Hydro. Bylo to sice tři hodiny na severozápad od Toronta, ale v elektrárně jsem už hodně lidí znal a to pobřeží také - koupili jsme si tam už předtím chatu, kterou jsme prodali, když jsme si tam tehdy koupili dům (třetí v pořadí, ty předtím jsme prodali :-), asi sto metrů od jezera. Říkal jsem si, že tam bude určitě klid a já měl koneckonců přírodu vždycky rád . . .



Ale opět, přešly tři roky a začal fanatický útok aktivistů na nukleární energii - lidé se prostě bojí toho, čemu vůbec nerozumí. A propouštělo se, ale to už jsem nečekal - moje stará, dobrá Atomic Energy sháněla zrovna inženýry pro Saskatchewan, prérijní provincii na západě Kanady. Vzhledem k tomu, že se tam mým bývalým kolegům nechtělo, nebylo těžké se tam dostat. Kontrakt to byl na dva roky, ale nakonec jsem tam zůstal celé čtyři. A musím říci, že tam jsem prožil snad ta nejhezčí léta v Kanadě. Žijí tam většinou jen Evropané, prostě lidi, se kterými si člověk nejvíc porozumí.

Město Saskatoon není sice hlavní město provincie (tím je Regina), ala je to město moderní, kulturní a univerzitní. Založeno bylo v roce 1883 a už v roce 1890 tam vedla železnice (Canadian Pacific). V roce 1885 zažil Saskatchewan velkou rebélii, jinak též povstání národa Métis tj. indiánských míšenců, většinou potomků žen z kmene Cree s Frantíky a Skoty. Byli to slavní bufalobijci a prohráli vlastně jen z nedostatku střeliva. Je zajímavé, že se dnes považují za samostatný národ. Město profitovalo obzvláště v období zlaté horečky, protože se tam prodávalo vše, co zlatokopové potřebovali pro svůj pobyt na severu. Budoucí zlatokopy přísně kontrolovala Kanadská Jízdní Policie a ze Saskatoonu se stával "boomtown" - rostl neuvěřitelně rychle.
My ale přišli až 80 let poté a to už jsme zažili jen různé oslavy, kterých je tam během roku opravdu hodně (to jsem popsal v knize GO WEST! aneb "Jak se žije u prérie").

Poměry u naší firmy byly téměř akademické - dovolená dlouhá (uznali mi i těch šest let předtím) a využil jsem to tedy k tomu, abych se s manželkou podíval kolem. A pak ještě dál, na západ a na jih do Států. To mi také dalo náměty k dalším knihám - NA ZÁPAD K PACIFIKU, MONTANA- MY LOVE!, OREGON TRAIL a BIG FOUR (tj. Arizona, Utah, Colorado a Nové Mexiko). V té Velké čtyřce jsme dokonce byli i na místě, kde se ty čtyři státy setkávají. Je označeno deskou, rozdělenou křížem na čtyři části, takže když si kleknete na všechny čtyři, jste ve všech čtyřech státech najednou :-). A všechny ty fotky, co jsou v knihách, dělala moje paní, která tam všude se mnou byla a řídila a fotila - já jen dělal kameramana. A vidíte, jsem docela rád, že jsem to vše sepsal, dnes už bych si na leccos ani nevzpomněl. Bylo toho opravdu hodně . . .





Kde všude jsme byli?
Pili jsme vodu z ledovce ve Skalistých horách (Coulumbia Icefied), viděli jsme naleziště a muzeum dinosaurů v Drumhelleru, westernové ranče v Albertě i osamělou pevnost Kanadské Jízdní Policie ve Fort Walsh, blízko místa, kam dočasně "emigroval" chief Sitting Bull, a později jsme navštívili i proslulý Little Big Horn, kde předtím pobil generála Custera i s jeho osmou kavalérií. Jinde jsme ráno vykoukli z okna motelu a nad námi pluly desítky teplovzdušných balonů. V Montaně jsme navštívili i opuštěná hornická města duchů (ghost towns) a také i ta ještě zpola obydlená, jako jsou Virginia City nebo Nevada City, kde se ještě dnes filmují westerny.

V Canmore ve Skalistých horách jsem jednou ráno ještě za tmy tankoval u pumpy a hned vedle se klidně pásl divoký jelen wapiti, větší než kůň, zatímco losa (moose) jsem si zblízka vyfotil až v Manitobě, u jezera Winnipeg. V americkém Yellowstonu se vedle gejzírů pásli buvoli a kus vedle na stráni, u jezera Waterton Lake vyváděla medvědice svá batolící mláďata, vysoko na stráni. V Saskatoonu u řeky plašil náš pes Tara bobry, ano, ty samé, co máme teď i v Ontariu

. Viděli jsme staleté cypřiše v Britské Kolumbii i ten, co stojí ve Three Valley Gap a už tam prý byl v roce 1215, když král John podepsal anglickým baronům Magna Chartu. Viděli jsme i kosmodrom v Cap Canaveralu s "vozítkem" pro raketoplán, které žere 50 litrů nafty na jeden ujetý metr . . .

Ve Skalistých horách jsme viděli vodopády na řekách, které pramení z místních ledovců a z toho Kolumbijského ledovce jsme dokonce pili i vodu, co tam pramení. Viděli jsme zblízka Ďábelskou věž, vlastně horu, ve Wyomingu (ano, tu z filmu Setkání třetího druhu" - ona totiž opravdu existuje, ale kosmičtí návštěvníci už tam prý nejsou :-). Byli jsme i v Jižní Dakotě, v proslaveném Deadwoodu a postáli u hrobu Divokého Billa Hickoka. Známá Calamity Jane leží hned vedle, tak jak si to - možná marně - přála už za živa (všem totiž tvrdila, že se s ní oženil. ale místní dívky v baru nám řekly, že to není možné, že Bill byl totiž jinak opravdu gentleman :-).

V Arizoně jsme viděli Grand Kaňon i 50 tisíc let starý Meteorický kráter, skoro 4km v průměru i Wupatki, opuštěné stavby vyhynulého národa Anasazi. Byli jsme v Thombstonu, na místě souboje v O.K Corralu i v Mesille, kde věznili Billyho Kida (tam jim ale utekl). A v Novém Mexiku v Carlsbadu, kde jsou snad největší krápníkové jeskyně na světě, zatímco místo se ztroskotaným létajícím talířem, Rosswell, jsme už jen projeli. Spěchali jsme totiž do El Pasa, vidět Rio Grande, tedy to málo, co z té řeky zbylo a chtěli jsme druhý den zajet i do mexického Ciudad Juarez.

Výlet k sopce Mount St. Helens ve Washingtonu, ze které zbyly po výbuchu sotva jen dvě třetiny, se nám ale nevyplatil: na cestě zpět nám selhalo elektronické zapalování a tahačka automobilového klubu AAA nás musela odvést 30km dolů, kde teprve byla opravna. Ráno jsme si to zase šupajdili na západ, nejprve kolem řeky Kolumbie, té samé, co pramení nahoře v Kanadě z ledovce, kde jsme předtím pili tu vodu :-). Ta řeka je nejdelší z těch, co tekou do Pacifiku, dlouhá celých 1,243 mil (2,000 km). Zastavili jsme i v městě Cody, ve Wyomingu , pojmenovaném po Buffalo Billovi i v jiném, zvaném Custer, v Jižní Dakotě. Naše malá Firenza GM vůbec na těch cestách hodně trpěla (např. prasklé přední sklo od kamenů v Severní Dakotě a skoro na 90 stupňů ohnutá kapota, jak jí zvedl vichr a plácnul s ní na přední sklo, když jsme s autem stoupali kaňonem po silnici k horám Bighornu. A přesto po těch čtyřech letech trápení nás Firenza ještě bezpečně po čtyřech letech převezla ještě přes celou Kanadu, domů do Ontaria.

Co čert nechtěl, nukleární energie v Saskatoonu nedostala zelenou (ač nablízku leží největší uranové doly v Kanadě) a i Darlington zůstal poslední elektrárnou, která byla naší firmou postavena. Místo toho se to teď kolem nás a naší elektrárny ježí větrníky a slunečními panely, které dodávají elektřinu až pětkrát dráže než nukleárky.

Naše odbočka AECL se tehdy také vrátila do Mississaugy u Toronta, kde jsem ještě rok dočasně bydlel a pracoval, zatímco moje paní už byla zase v našem domě v Kincardinu, který jsme si celou tu dobu drželi u Huronu. Starala se o ten dům sama, sekala trávu i odhazovala kvanta sněhu a ještě jí zbyl čas na zpracování jejích fotografií z cest, abych je mohl použít v těch našich knihách. Jezdil jsem za ní domů jednou týdně (asi 500 km jedna cesta tam a zpět), ale pak už jsem raději odešel do penze, v zimě jsou tam cesty nebezpečné..



Už řadu let jsem tedy te|ď spokojeně na volné noze a píšu.Už řadu let jsem tedy teď spokojeně na volné noze a píšu. Nejprve Ontarii, pak Příložník, pak Benignímu a nyní Sfingu. Občas se ještě podívám po okolí, na Grand Rover dole v Ontariu, do bavorského Frankfurtu v Michiganský, na hřbitov lodních vraků na špičce našeho poloostrova, nebo i víc na sever k Thun der Baly a okolí, blízko železnice Pilar Beat Expres. Toronto ovšem také občas navštívím, třeba Forst York, který Američané ve válce (1812) dobili. Přitom zapálili yorskou prachárnu tak nešikovně, že při tom výbuchu zahynulo pár set amerických vojáků i jejich generál Belzebub Pie. Když pak vypálili i kanadské vládní budovy, Kanaďané - tehdy ještě v britských barvách - se naštvali a na revanš vytáhli do USA a ve Washingtonu vypálili dům prezidenta USA Madona, který předtím utekl až dolů do Arylazidu. Dům pak Američané zase opravili a aby zamaskovali stopy požáru, natřeli ho na bílo - ano, je to ten světoznámý Bílý dům. Tu válku tehdy, jak přiznávají i američtí historici, vyhrála Kanada a snad proto teď už máme dvěstě let klid :-). . .


Ulož tuto stránku    Vytiskni tuto stránku