. E=NIGMA
Autor : ©J.B.Hurych
Název : KOUZELNÝ VODOPÁD.





Jakožto student jsem se začal obdivovat obrazům M.C. Eschera, které jakoby popíraly realitu, tři dimenze, logiku a já nevím, co ještě. Některé pracovaly na očních klamech, jiné ale byly zcela revolučně nové.



Ano, ony přímo hýřily prostorovým konstrukcemi, většinou na první pohled normálními, ale ve skutečnosti zcela nemožnými, ať už nás klame zrak či přímo náš mozek. Ano, mozek, nejsou to totiž jen prosté optické triky. Escher přímo geniálně využívá nedostatků či nepřesností, s jakými náš mozek zpracovává optický obraz, zvláště ten tří-dimenzionální (ovšem kreslený pomocí perspektivy na dvou-dimenzionální papír).

Jeho práce je velmi dobře popsána a ohodnocena ve známe knize "Gödel, Escher, Bach" a na Netu je několik stránek s reprodukcemi Escherových obrazů, hlavně na dole uvedené CORDON ART BV, Holandsko. Escherovy obrazy mě opravdu všechny fascinovaly, obzvláště jeho "Vodopád", jakési perpetuum mobile.

KOUZELNÝ VODOPÁD, ©J.B.Hurych
.
Nu dobrá, myslel jsem si, tohle všechno pracuje, když je to statické, nepohyblivé. Ale nechá se oko oklamat, když se ta voda bude pohybovat? Vsadím se, že ne, říkal jsem si. Nuže udělal jsem tedy tuto animaci a jak vidíte, prohrál jsem. Voda teče dokola vesele dál a i to vodní kolo se točí - jak je vidět, pan Escher byl opravdu genius, je to první perpetuum mobile, co jsem kdy viděl :-). A takových obrázků je od něj mnoho a opravdu doporučuji se na ně, alespoň na Netu, podívat.



Poznámka:
Všechny práce M.C. Eschera. jsou copyright (c) 2000 Cordon Art BV - Baarn - Holandsko. Všechna práva vyhrazena.
All M.C. Escher works (c) 2000 Cordon Art BV - Baarn - the Netherlands. All rights reserved.

Artwork M.C. Eschera zde použit s laskavým svolením CORDON ART BV. .





Ulož tuto stránku    Vytiskni tuto stránku