Autor : ©J.B.Hurych
Název : TRAPNÝ KONEC PROGRAMŮ ZDARMA






TRAPNÝ KONEC PROGRAMŮ ZDARMA

Nevím, jestli je máte tak rádi jako já, ale už před deseti lety jsem dával rady čtenářům Hurontarie, kde a jak si stáhnout ten který program zdarma. Žádné pirátování, ale opravdové programy zdarma, napsané buď entuziasty či dokonce odborníky, ale obojí dobrovolně dané do "public domain", tedy přístupné všem. Mnoho se ale od té doby změnilo: programy zdarma se ztráejí nejen z netu, ale i z našich počítačů - ale ne naší vinou. A ztrácejí se teď už i ty zaplacené . . .



Chytré a hlavně hamižné hlavy zjistily, že se i na tom freeware zdarma dá vydělat a to nemluvím o různých přifařených reklamách. Nejprve se přivlastňovaly hlavně nápady - z Lotusu se najednou stal Excel, s applovských okének se staly Windows a myš (také tuším applovský vynález) už dnes používá kdekdo. A pak se to stalo: programy, které byly původně zdarma, čili FREE, byly najednou jen DOWNLOAD FREE, tj SHAREWARE, dobré jen na tři týdny a zbytek se přeměnil na TRIALWARE, původně plný, ale pak okleštěný program, nebo vše zmizlo úplně. Ale slovo FREE tam zůstalo, aby to popletlo hodně lidí. Prostě po třech týdnech zaplaťte, jinak váš program bude najednou natolik zkriplovaný, že to vlastně bude jen okleštěné DEMO. Tak např. editor textu vám bude pracovat jen na tři stránky, nic víc, nebo vám to přes text dá nesmazatelný vodotisk s reklamou. Video-konvertory zase udělají z půl hodinového filmu jen tří munutový klip . . .

No prosím, u SHAREWARE na to předem upozornili a bylo to OK: programy se tak daly předem vyzkoušet a některé opravdu stálo za pár babek pak i koupit. Jenže ani to, co jste pak dostali, tam nezůstalo navždy neměnné - mnozí výrobci podle zářného vzoru Mikrosoftu pořád revidovali a revidovali a tak jste nikdy předem nevěděli, zda to bude za nějakou dobu zrovna na té vaší mašině ještě vůbec chodit.

Jiné programy začaly narůstat jako rakovina, hlavně wordprocessory, kde si programátoři začínali masírovat svoje ego a museli jste nejprve předem přečíst 300 stránek manuálu - nebo nedejbůh si na to vzít ještě drahý, ale jinak zbytečný kurz. To vše, abyste vůbec pochopili, že napsat v takovém wordprocesoru normální, lidský dopis zabere řadu hodin než si zvyknete automaticky odťukávat ty zbytečné volby :-). Naštěstí se objevilo dost editorů, kde jste program zapnuli a mohli jste začít psat hned psát - a nemuseli jste ani pracně vybírat, jakou barvu má mít pozadí textu či které květinky tam dát, ani který rafinovaný font vybrat z těch 200 fontů, a ano, aby ještě navíc bral češtinu :-)

. Naštěstí to brzy pochopily třeba emajlové programy a zavedli svoje vlastní, "uživateli přátelské" (user friendly) editory. I tam by se našly chyby, ale mají navíc rychlou kontrolu spellingu čili pravopisu, s volbou řady jazyků, tu většinou normální editory nemají - také proč, editory jsou hlavně pro psaní programů :-).

Ale přátelské nebyly jen editory. I jiné, základní a užitečné programy se celkem už dál nenafukovaly a slouží mi dobře dodnes. Jiné, ty specifické, si ovšem začaly vyrábět nové verze, třeba i v jiném programovacím jazyku, takže jste ve staré verzi nemohli číst nové dokumenty, což byl neodpustitelný hřích (ano, Word vymyslel formát "docx|", který je "nepřenosný). Uživatelé starých Wordů se ozvali a tak MS honem udělal pro konvertor extra, naštěstí zdarma, naneštěstí jen na čtení formátu docx.psát v něm můžete jen když si zakoupíte nový Word, protože ten je psán v jiném programovacím jazyce. No prosím, dá se to svést na pokrok, i když za tím vším byl jen a jen kšeft, ale ani nové verze už teď výrobcům softvéru nestačí k tomu, aby si je lidé pořád a pořéd kupovali. I přešlo se na nové metody . . .



Koncem minulého roku mě začal zlobit program zdarma Bullzip - asi tak rok, dva starý - neprve se mi objevily různé nabídky "updates" - což jsem nepřijl, protože za to chtěli peníze a na tom starém programu se už stejně nic nedalo vylepšit :-). Později mi starý program zásahem z netu prostě zkriplovali. Jak to vím? Udělali mi to totiž ve stejnou dobu totéž i na druhém laptopu, který jinak moc nepoužívám, je dost pomalý a tak na něm spíše píšu knihy a podobně. a stalo se to až pak, co jsem ho připojil na net.

Věděl jsem, že mají link na mě pro jejich "updates", která až dosud byla také zadarmo. Tento link mi ovšem nasadili už při prvním stáhnutí, ale bez mého svolení. Jenže oni to teď zneužili k tomu, aby mi znehodnotili jinak dobrý program - jen proto, že byl zadarmo a chtěli mě přinutit k zakoupení nového. Pochopitelně mě tím vůbec nepřiměli k zakoupení nového, byl to jen vyděračský zásah a já mám svou hrdost (inzerovali to totiž původně jako ZDARMA - ne TRIAL, SHAREWARE či podobně). No ano, bylo to zadarmo, nic si nevysoudím :-).

Poznámka: Jen na vysvětlenou: Bullzip umí text a obrázky v jakémkoliv oknu Windows přeměnit jrdním ťukem na formát PDF. Používal jsem ho pro konverzi mých knih v naší knihovně KNIHY OFF-LINE (verze pro Čtečky, formát PDF) nebo i pro různé články na Netu, které se mi zkopírovaly i s obrázkypřsně v místech, kam patří, to vše na jeden ťuk.

Jak vidíte, způsobilo mi to dost problémů, ale našel jsem si náhradu. Je to program CutePDF Writer, který jde také stáhnout zdarma a pracuje zatím pořád dobře. Ony totiž tyhle konvertory na PDF nejsou nic zázračného: každé okno z Windows je totiž už samo hned zformátováno tak, že jde i přímo vytisknout tiskárnou - uvedený "konvertor" to jen přesměruje tak, že se to "tiskne do fajlu PDF" tj. zapíše to prostě přímo hned jako fail PDF, který má stejné kódovaní jako ten pro tiskárnu. Dávat jej zadarmo tedy není nějak moc velká dobročinnost :-) . Kdybych nebyl líný, napsal bych si takový program i sám.




Jak je vidět, toto nové kriplovaní zakoupených programů se rozrůstá víc a víc, dnes už i na programy, které nejsou zdarma. Je to jako když si koupíte foťák a prodavač vás po roce navštíví doma a praští s ním schválně o podlahu. No prosím, kdyby ve smluvě bylo, že kupuju foťák jen na rok, ale to u softvéru není :-)

I ten případ se mi už stal: můj nový laptop má program CD Writer(vypalovačka CD), který byl nainstalován předem od prodejny laptopu anebo přímo výrobcem laptopu - a jistě se svolením NT, kde jsem ho hned i registroval (a nikde nebylo uvedeno, že bych snad o něj mohl časem přijít). Vypalovalo mi to běžně rychlostí 16x, prakticky po celý rok a bez problému.
Nedávno mě ale začali netem upozorňovat, abych si zakoupil novou verzi. za prachy, pochopitelně. Nezakoupil jsem, byl jsem totiž spokojen se starou verzí,. za lterou jsem už zaplatil ( byla zahrnuta v ceně laptopu). A hle: pak mi na dálku zkriplovali můj - opakuji - zakoupený program - snížili mi totiž maximální rychlost ze 16x na 8x . I s tím by se dalo žít, trvá to sice 2x déle, ale navíc mi to najednou nepálillo diskety Memorex (prý "memory underrun"), které, jak jsem později zjistil, jsou předem předurčeny jen na 16x (jak, to nevím, ale mají na štítku je jen 16x, zatímmco jiné mají napsáno "1x až 16x" a ty chodí OK).

Místo nového porgramu jsem tedy zakoupil jiné diskety typu Philips, označené 1x až 16x., ty jsou na zkriploveném NTI už OK. A protože kopíruji fajly jen občas ( ukládám je raději na harddisku nebo zálohuju na zásuvné SD memory typu "flash"). A opět, to samé se mi stalo i na druhém laptopu a zhruba ve stejnou dobu. Takže o virus nejde, pokud bych nenazval tento zásah hodný hakerů (na to neměl výrobce legální právo - program jsem koupil a o další změnu nežádal (naa to jsem opatrný: když odsouhlasíte novou verzi, nedivte se pak, že TA už zadarmo není - takže u starých, dobrých programů už "neupdatuji".

Takové jednání výrobců mě ale už vážně štve a protože se vždy najde jiná cesta, raději teda používám externí ( tři roky starý) drive SONY, který mi klidně vypaluje ryvhlotí 16x na jakékoliv disketě. (mám k ní i SONY program Pravda, pracuje to jen na starším laptopu (Windows se zatím změnily dvakrát na tzv. "lepší" - a jakoby se s ostatními výrobci i oni dohodli, s novou verzí zjistíte, že vám pár programů už nepracuje :-).

Uvedené zkriplování u vypalovačky teda bylo jasně účelové: zpomalit vypalování, to abych se otrávil a koupil zova defakto tu starou, jen nově oprášenou verzi - a být jejich otrokem pak navždy. Kde jsou ty doby, kdy počítač stál desetkrát víc než všechen jeho softvér . Dens už se na hárdvéru moc nevydělá - dá to dost práce - zatímco "oprášit" starou verzi, dát ji nové číslo a okopírovat ji na CD (dnes už ani to ne, proč platit za poštu, nechají vás to přece "zdarma" stáhnout) to dá minilum práce.



Našel jsem si přitom ještě jedno řešení, které možná též využijete: včera mi podobně zlikvidovali mnou zakoupený program ABBYY Screanshot reader, který umí rozpoznávat text z obrázků. Nejde a prý se mám skontaktovat s výrobcem. Proč? Abych ho znovu koupil a po roce mi ho zase vymazali? Zkusil jsem malý trik: vymazal jsem ten program zlaptopu, odpojil se od netu (nejlépe je prostě vytáhnout kabel) a z jejich CDčka jsem program opět nainstaloval. Zatím to chodí OK, jen ho nesmím používat s připojením na net - pak by mi ho určitě hned zase zablokovali - ilegálně, ale to je jim fuk. Ale protože ho používám jen na skeny z cizojazyčných knih - abych je pak automaticky přeložil na netu - je lehčí prostě předtím odpojit net :-). Počítám, že brzy budu všechny tyto programy používat jne na druhém laptopu, který už nikdy na net nepřipojím, protože jinak než touto pupeční šňůrou na mě nemohou :-). A navíc se mi tam už nikdy nedostanou virusy . . .



Jinak je slovo "zabezpečení" jen blbým vtipem. Je to jako bych nosil neprůstřelnou vestu, ale jen s předním panelem - o to lehčí je pak zastřelit mě do zad . . . Nové verze "bezpečných" Windows jsou ovšem z hlediska bezpečnosti také jen pro zasmání, uvážíme.li, že kdokoliv vám může proniknout do vašeho počítače díky nechráněným zadním dírám operačního systému MS (ano, to je technický výraz ! :-). A proč jsou tam? Protože MS si chce udržet své dálkové ovládání MÉHO počítače skrze Windows a to ať se děje co děje - a není to jen, jak se říká, že je to kvůli tomu, že "Windows mají tolik chyb, že není dne, abyste je nemuseli updatovat". To je sice pravda, ale MS je s tím "štepováním" děr pořád ještě pěkně pozadu :-). Ne, o peníze jde až v první řadě. Dnes už ale nepotřebují výrobci-hakeři ani to: tu díru si uděláte sami, když nainstalujete jejich /nejen zdarma, ale i ten předem zaplacený program : -).



Poznámka: Právě jsem objevil - z právnického časopisu - že v případech litigace, kdy se např. probírá výplata pojištění, třeba po pracovním úrazu, mohou proti vám například svědčit i fotky či videa na Facebooku či jinde. Jak? Třeba když ukazují, jak si zatím užíváte u Jadranu :-). A jiné kmunikační a "společenské" programy jakbysmet. Sami jim totiž pomáháme :-). Navíc tu máme nejen odposlouchávání telefonů, ale už prostě všeho. A ještě nám Velký bratr tvrdí, že je to pro naše dobro. A časem nám jistě zaúčtují i to odposlouchávání, vsaďte se a nám nezbude než si zazpívat: "Vesele, jen vesele, pane Orwelle . . ."


Ulož tuto stránku    Vytiskni tuto stránku