Autor : ©Jan Hurych
Ukázka z nové knihy : UHODNETE? (aneb MALÉ DETEKTIVKY)
Případ STRÝČEK NIMRA.



Strýček Nimra koupil auto za půl páta tolaru . . .

STRÝČEK NIMRA.

Byl to jasný případ nešťastné náhody, tak to alespoň řekl strážmistr Doufal detektivovi Příhodovi. Strýčkovi Nimrovi nešlo nastartovat auto, tak si zavolal na pomoc svého synovce Karla.

"Vždyť už byl ale mrtev, ne? Jak jste se mohl od něj dozvědět, že si zavolal Karla?" žertoval Příhoda.
Doufal to vzal vážně: "Ale, ne, řekl mi to tadyhle Karlík, víte, on je jeho synovec. Vlastně byl, " opravil se strážmistr.
"No ještě pořád je, to jen Nimra už není - teda ani na živu a tím pádem ani jeho strejdou," dělal si Příhoda z Doufala legraci dál. Pak si uvědomil, že to není v dané situaci hezké, že sice to má Nimra za sebou, ale ze tří možností - totiž sebevraždy, vraždy anebo nešťastné náhody - lze předem vyloučit asi jen tu první možnost.

"No a baterka mu vybuchla, to se někdy stává. Navic ho to zlilo kyselinou, obličej má k nepoznání", dodal nahlas.
"On už byl starý, víte, třásly se mu ruce či co, spletl si možná polaritu baterky nebo udělal zkrat, co já vím," odtušil Doufal.

"On ale má znetvořený obličej - jak jste vůbec poznal, že je to Nimra?" zeptal se detektiv.
"Ale tady Karlík mi to řekl, já sám Nimru neznal. Karlíka jo, toho znám ještě jako malýho kluka ušmudlanýho, kamarádil se s mým synem. Na mechaniku, to on vždycky byl. Karlík teda přijel, když ho Mimra zavolal a nabídl mu, že mu dá šťávu ze své baterie - ta Nimrova prý byla vybita. No a jak tam Nimra připojoval k baterii kabely, najednou "bum" a bylo to.

"No to teda bylo. Ještě že se Karlíkovi nic nestalo, co?"
"No on stál před garáží u svého auta. Víte, to je taková zásada, že si pomocnou baterku připíná vždy ten, kdo tu pomoc potřebuje, aby jako mu ten druhý z dobré vůle nakonec ještě nepoškodil auto a měl by ztrátu, haha. Díky té zásadě to zabilo Nimru a ne jeho."

"No vypadá to na nešťastnou náhodu," přitakal Příhoda. Měl Nimra ještě jiné příbuzné?"
"Myslím, že ne," odpověděl Doufal, "ale nejsem si tím jistý. Máte na někoho podezření?"

"Zatím ne," řekl Doufal. "To záleží na ohledání místa."
"Ale to už jsem ohledal," řekl strážmistr, "ale nic podezřelého tam nebylo."
"Právě proto. Nevšiml jste si, zda tam něco nechybí? "
"Myslíte jako výbušnina? Ta by tam stejně nebyla, kdyby nálož vybuchla. Ne, nebyly tam stopy ani po ní a nebyly tam ani stopy po ohni. "

"Nu tak to necháme na laboratoři. Zatím to ještě nezapisujte jako nešťastnou náhodu," řekl Příhoda, který už měl svoji teorii.

Řešení je zde