Autor : ©J.B.Hurych
Název : NEGATIVNÍ ČTENÍ S POZITIVNÍM EFEKTEM




Teď zase o čtečkách . . .

NEGATIVNÍ ČTENÍ S POZITIVNÍM EFEKTEM


Ne, nemám na mysli něco opačného ke čtení - existuje vůbec něco takového? - snad ignorance - ale prostě negativní obraz textu na černém displeji. Mnohé čtečky už to mají a řeknu vám to rovnou, má to naprosto pozitivní efekt . . .

Těm z vás, co si ještě pamatují staré PC se skleněnou obrazovkou, to bude jsitě známé: tehdy totiž byly ještě jednobarevné displeje - obrazovka zůstávala tnavá a elektronické paprsek osvítil jen text. Obrazovka byla z materiálů, která se po dopadu paprsku rozsvítily, původně zeleně, pzoději přišly i jiné barvy. A protože byl osvícen jen text, o barevných obrázcích se začalo mluvit až když tyto dipsleje získaly i barvy. Tehdejší obrazovky vyzařovaly i to ošklivé gamma záření. Pamatuje, jak se tehdy tomu záření u PC kdekdo vyhýbal, nebyly na to pořádné normy a vůbec by to způsobilo i paniku mezi uživateli.

Hledaly se tedy různé nátěry, jak záření omezit, ale problém odpadl teprve když před řekněme dvaceti lety přišly monitory s plasmem nebo LCD (tekuté krystaly). Mělo to celou řadu výhod: odpadl zdroj vysokého napětí i použití skla na obrazovku, velké rozměry monitoru a jeho váha.

S tím přišla i bílá barva na pozadí a písmo najednou bylo černé či jiné barvy, jako na papíru. Všichni jsme si na to tak zvykli, že i čtečky se začaly tak dělat - dokonce i ty s "elektroni kým papírem" ( EP - jinak též s emulzí, která byla bílá či šedá, jen v místě písmen byla černá.



Přišel ale jiný problém. Zatímco se text skleněné obrazovky dal číst při každém osvětlení - i ve tmě - LCD, plasma a EP už ne. Některým vadilo příliš světla (slunce a podobně), jiným jeho nedostatek (EP). V druhém případě se začako používat "podsvětlení" monitoru extra světelným zdrojem, ale tím se ztratila výhoda EP, spotřeba energie. Tam totiž je použita baterie jen k zobrazení stránky a ne, když čtete, čili vám taková baterie vydrží až na měsíc čtení. Přídavné osvětlení ovšem žere dalo víc , zatímco když si rozsvítíte třeba stolní lampu, ta jde napájet ze sítě, ne z baterie :-) . . .



"Negativní čtení" je návrat do starých dobrých časů - u EP nevím, kam vývoj dospěl, ale u LCD a plasma to jde lehce: zneguje se obraz a máte to. K čemu je to dobré? Může to ušetřit baterii, odborníci si ovšem nejsou plně jisti, ale co je ale důležitější je to, že ten velký konrast je pro oči výhodnější, takže můžete číst i při velkém denním osvětlení či naopak ve tmě.



Čtečky na tabletách to už většinou mají a věřte mi, je to lahoda: písmena se jeví daleko ostřejší a čitelnější, lepší je i koncentrace očí. Vyhodou také je, že ostatní funkce se nezmění - jeden ťuk a jste tam,, jeden ťuk a jste venku . . .

Proč? Nu obrázky jsou tam jaksi nepřehledné, jsou to totiž jejich negativy. A barvy se tam jeví jen jako odstíny šedé. Takže ťuk a je to vidět normálně, i s těma barvami. Naštěstí u seriózních knih těch obrázků je celkem málo.

Ještě jeden detail - rád si "osvěluju" tj. highlightuju text, důležité věty či výrazy. Používám tradiční žlutou barvu a když knihu uložím, tak se uloží i to - to je ostatně účel, ne? V negativním čtení to ale moc vidět není, jen slabě šedé. Což mi nevadí: když budu chtít číst "osvětlenou knihu" , bud ji číst v pozitivním módu.

Jak je to u PC? Pokud vím, negativní mód má jen systém Windows 10, pro ty ostatní jdou negativně jen obrázky, což právě nepotřebujeme :-). Jak je to dnes u jednoúčelových čteček, to nevím, moje stará čtečka to nemá, ona je jen EP. U tabletů záleží na programu - jak už jsem řekl, ty velké a známé to všychny mají . . .


Ulož tuto stránku    Vytiskni tuto stránku )