Autor : ©J.B.Hurych
Název : DIVOKÝ BILL A CALAMITY JANE




DIVOKÝ BILL A CALAMITY JANE


Těch divokých Billů bylo víc, ale tomuhle nikdo jinak neřekl než "Wild Bill Hickok", tedy Divoký Bill Hitchcock. Jednu dobu také spolupracoval s jíným Billem, ano, správně s Buffalo Billem, vlastním jménem "William Frederick "Buffalo Bill" Cody, který si také občas ještě říkal "colonel" .



DIVOKÝ BILL HITCHCOCK

Vlastním jménem "James Butler Hitchcock "- jak vidíte, tak se ani Bill vůbec nejmenoval, ale jen James (t.j. Jim, Bill se říká Williamovi) - se narodil v Troy Grove , stát Illinois (27 května 1837) a už od mládí se zajímal o zbraně jakož i o střelecké umění a brzo byl znám jako výborný střelec. Byl vychován v rodině pravověrných baptistů, ale brzo opustil rodnou farmu a v roce 1855 se stal kočím na stage (dostavníku), s povinnosti nejen držet otěže, ale hlavně uhájit cestující a trezor proti banditům.

Cestující si velice cenili jeho střeleckých schopností, které i jemu samotnému také ovšem přišly vhod. I on si totiž uvědomil, že mu to může dát slušné živobytí a jeho odvaha při přestřelkách mu nakonec vynesla i jeho přízvisko, Divoký Bill. Podle jiné historky se to stalo kvůli jedné příhodě, kdy ho spícího napadl medvěd, kterého přilákala vůně špeku, kterým byly promaštěny Billovy kožené šaty. Ačkoliv u sebe neměl pistole, medvěda ve velké rvačce zabil nožem a sám také málem skončil na hřbitově. Jeho válečná služba na straně Severu - jakožto špióna mezi vojáky Jihu - se asi také příliš zveličuje.

Později působil jako konstábl - tedy policista - a zasloužil se o zlikvidování několika přepadových gangů. Jeho historky ovšem zavánějí určitým přeháněním: tak například tvrdil, že v občanské válce zastřelil 50 Jižanů, každého hned první ranou. Později tvrdil novinářům, že za život zabil celkem přes 100 osob, ale o počtu ran se už nezmiňoval. Z čehož je vidět, že hrdinové se nedělají na bojišti, ale hlavně v novinách. Jindy, to už v indiánských válkách, byl se svými 40 muži obklíčen 350 Indiány kmene Kiowa , ale prorazil na koni jejich středem a přivedl pomoc z blízké pevnosti, čímž své muže zachránil.

Brzo ale nechal armádní služby a věnoval se raději karetní hře. Často se dostal i do střeleckého souboje, kde svého protivníka, který tasil první, vždy jednoduše a prostě zastřelil. Toto nebezpečí - od těch, kteří prohrávali - vrátilo Billa zpět do služeb zákona. Stal se marshalem (něco jako šerif, ale ve službě federální vlády) v Kansasu. Tam zastával funkci ochránce zákona tak dobře, že se desperádi i falešní hráči odstěhovali a s nimi ale i potřeba mít tak dobrého policistu. Bill měl opravdu divokou povahu - jednou tam dokonce omylem zastřelil vlastního deputy (pomocníka šerifa). Pak raději město opustil.

Na nějakou dobu se veřejnosti ztratil a novináři začali psát o tom, že asi zemřel. To ho naštvalo natolik, že napsal dopis novinám, aby dokázal, že je na živu. Pak odešel do Deadwoodu , kde sice neuspěl se svým karetním uměním, ale zato se proslavil jako zdatný piják. A tam se také potkal s

CALAMITY JANE,

vlastním jménem " Martha Jane Cannary-Burke". Jane byla žena bez skrupulí a často dělala barmanku i prostitutku, tak jak si to příležitost vyžadovala. Narodila se v Missouri ( 1852) a už od mládí měla divoké manýry. Nosila mužské šaty, hodně pila, jezdila na koni, žvýkala tabák a byla zručná i s pistolí. Kdysi také dělala vojenskou skautku pod Buflalo Billem ( no, no, víte, jak to myslím, čistému vše čisté!) a jednou zachránila v boji zraněného kapitána Egana , když pro něj vjela do kruhu Iindiánů, kteří ho obklíčili. Posadila si ho na koně a uháněla zpět. Ten jí pak z vděčnosti dal jméno Calamity Jane . Jindy zachránila cestující v dostavníku, jehož řidič byl zraněn, a to tak, že se chopila opratí uprostřed střelby, čehož se žádný z přítomných mužů neodvážil. Nebylo snad místa od Arizony po Montánu, kde by alespoň nějaký čas nežila. Kdysi nazývaná "bílý ďábel z Yellowstonu", byla naopak v Deadwoodu váženou osobností, snad proto, že se v době morové epidemie pomáhala obětavě místním nemocným.

S Billem si dobře si rozuměli: oba uměli lhát jedna radost a oba měli rádi alkohol. Bill se patrně zamiloval, protože se rozhodl jít cestou počestnosti. A ta se mu naskytla, když se připojil k Wild West Show Buffalo Billa . Jenže alkohol se špatně mísí se střelným prachem a tak byl Bill propuštěn. Marně se pak snažil uchytit jinak: karty mu nešly, jiný job nesehnal a často byl i zatčen pro tuláctví. Bylo mu 39, když byl - v také "hodně divokém" Deadwoodu v Dakotě - zastřelen (1874) v baru zvaném Silver Dollar Saloon .

Tam ho totiž objevil Jack Mac Call , kterému prý zabil v Kansasu bratra. Jack vešel dovnitř a postavil se za Billa, jako když je zaujat hrou. Z pod kabátu pak vytáhl pistoli a když hráč naproti trumfoval a všichni byli otočeni tím směrem, střelil Billa zezadu do hlavy. Bill totiž - asi hra osudu - normálně vždy seděl zády ke zdi, jen tento den ne. Na stůl padly zkrvavené Billovy karty: dvě černá esa, dvě černé osmy a kárový kluk - tato kombinace se dodnes nazývá "dead man's hand". Pátá karta se ale cituje různě: jinak v Deadwoodu, jinak v Las Vegas, jinak ve filmy s Gary Cooperem.

Nešťastná Jane, když se to dozvěděla, stíhala vraha po městě a protože neměla u sebe pistoli, ohrožovala ho sekáčkem na maso, pokud nepřišel šerif a nezatkl ho. Jackovi se sice podařilo v noci utéct, ale brzo byl opět chycen a pověšen. Calamity Jane pak dala Billa pohřbít v decentním, drahém hrobě, kolem kterého dali ohrádku a americkou vlaječku, na počest jeho válečné služby. Později se opět nemohla usadit, až se konečně v Texasu vdala a porodila dcerku (1887). Pak s ní opět odešla do Montany, kde koupila si farmu u Miles City , ale po dalších divokých letech cestování se vrátila do Deadwoodu, kde jí uvítali se slávou. Sedmnáct let po Billově smrti zemřela též ona a nechala se pohřbít hned vedle. A je to pravda,, byli jsme tam a viděli jsme Deadwood i oba hroby. Ač se to zdá pochybné, do smrti nepřestala tvrdit, že si ji kdysi vzal za ženu. Ale jak řekla jedna její současnice: "Kdepak manželka! Ten by si ji za ženu nevzal, Bill byl přece gentleman!".

Ovšem také to mohla být z její strany - teda té součastnice - jen obyčejná žárlivost, Bill býval opraVdu švihák . . .


Ulož tuto stránku    Vytiskni tuto stránku )