Autor : ©J.B.Hurych
Název : TABLETY NÁHRADOU ZA LAPTOP ČI PC




Teď zase o tabletech, ale jinak . . .

TABLETY NÁHRADOU ZA LAPTOP ČI PC

Když před třemi roky přišel čas, abych zase koupil nový laptop - vyměňuji jej každý třetí rok - nejen proto, že ty nové mají lepší hardware, ale ty staré už navíc kapacitou ani rychlostí nestačí na nové programy - zkusil jsem se zamyslet, ano, přímo hlavou. Měl jsem totiž pořád dva dobře pracující laptopy, ten druhý ,menší, mám už pár let, dokonce bez napojení na net. Je určen jen pro technické programy a moje programování v jazyce PROLOG. Ano, má systém XP, ale protože s ním nikdy nejdu na net, je tedy naprosto odolný proti virům a tedy 100% spolehlivý. Navíc jsem na něm ušetřil už dvakrát tolik, než mě stál (nový antivirus se totiž musí kupovat nový každý rok a není levný ( a často ani není perfektní :-) .

A protože používám Windows, ale mám staré dobré programy (obzvláště technické) , které při nových verzích Windows jsou naprosto nepoužitelné, přesunul jsem je ted na druhý laptop. Ty nové programy jsou stejně jen takový "make-up", jakási kosmetika, žádné podstatné změny v nich nejsou, naopak, pozná se na nich ruka mladých programátorů, kteří to převzali a teď dělají změny, které jsou tak špatné, že musíme pořád stahovat nové revize. Linux, na druhé straně, by mi některé starší programy také asi nebral, myslím ty, které se už nedělají . . .



Rozhodl jsem se tedy koupit si raději tablet. Moc jsem o něm tehdy nevěděl, jen asi jako běžný uživatel, co si na něm jenom čte emajl a web a na každém rohu dělá nekusné fotky, se kterými pak otravuje své přátele, kteří mají bohužel jiný (lepší ) vkus a tak to neocení :-) .
Zkusil jsem si tedy zopakovat výhody tabletů, jak jsem o nich předtím četl:

1) Velikost: musí být dobrý do ruky, baterie musí vydržet alespoň jako ta na laptopu, musí mít zabudovanou kameru, mikrofon a reproduktor, též vývod na sluchátka.
2) Musí být dobrý pro krátké programy, hry, audio, sledování filmů, dělání fotek a klipů, atd.
3) Musí být přenosný, ale hlavně odolný a mít opičí klávesnici (= ťukání jedním prstem) , na ostatní pak i "soft-klávenici" tj. na monitoru, případně i oddělovací, normální klávesnici nebo možností připojení myši přes USB konektor.

Bylo toho ještě víc, např. který systém? Tento výběr mi naštěstí nevyšel. Proč? Inu tablety jsou dvojí: buď s Windows nebo s modifikovaným Linuxem. Já, nepoučen historií, jsem původně chtěl ten s Windows, ale naštěstí je zrovna neměli. Koupil jsem ted ten druhý (typu Samsung či jíný).

Naštěstí se návrháři většiny tabletů z historie poučili a místo rakovinou rozrostlých Windows udělali systém takový, aby byl především snadný pro uživatele - jedním prstem se ovládá vše a to je to blaho. Patrně to odkoukali od telefonních mobilů, kde je to absolutní nutností, původní systém byl totiž použit nejprve na mobilech.

To bylo první, co mě příjemně překvapilo: pamatovat si nemusíte vlastně skoro nic, program vám dává maximálně jen dvě neb pár voleb a všechny jsou jednoduché, naprosto užitečné a pracují dobře. Chápu, že Microsoft nemůže upustit od systémů, které si pro-patentoval a proto bude tvrdit, že jeho Wokna jsou čistá jako sklo. Kdysi, to ano, ale dnes? Pamatuju na doby, kdy si každý mohl udělat vlastní registr, modifikovat programy a podobně. Dnes mají Wokna centrální registr, kam běžný uživatel raději nechodí, msle by se skoro stát programátorem. Navíc je tma prlono operačních addons, drajverů, aplikací a hovadin. Prý to dělají pro dobro uživatelů. ale spíš pro sebe - nová Windows jim totiž přinášejí dobré peníze a ty změny, co dělají? Ty jsou k smáchu, hloupé jsoui záminky pro revize a proto mě udivuje, že Wokna 10 dávají zadarmo - jistě je za tím nějaký jiný podraz, říká se leccos. . .



Je zde ovšem jedna nevýhoda tabletu proti Windows. Ty mají "multitasking" tj. běh několika programů ( v několika oknech) najednou. Tak např. já si otevřu v PC knihu a čtu si, pak ještě editor, kam si z knihy vypisuji mé poznámky nebo citáty, vedle si přehrávám si přitom klipy z YouTube, kopíruji si moje výsledky z editoru na USB čip a to vše současně. Toto tablet neumí, pokud si teda nezakoupíte specielní program na multitasking a možná že další generace budou mít i to.




Tak bohatý multitasking normální tablet totiž nemá - jistě, při čtení si mohu v pozadí hrát hudbu a také mi běží stopky a j. utilitky - ale ostatní programy sice mohu také otevřít, ale "běží jen v pozadí", tj. neviditelně. Tak například chci-li ještě kalkulačku, editor obrázků a jejich ukládání z monitoru, obrázkový editor atd. Mohu je momentálně otevřít, ale většinou jsou pak zstavené ( nebo běží, ale nevidíte je - ovšem stačí na ně kliknout a už zase běží na monitoru, ale zase to ostatní se smrskne. Tablety tiž nemají velká "okna", tj. neuvidíte tam zároveň film a ještě v jiném okně fotku, To jde, ale je to u malého tabletu navíc nepraktické. tj. monitor je moc malý. Koneckonců si i na PC dám jedno okno na "celý monitor" čtu si a otevírám postupně okna, která jsem "smsrsknul" a přeskakuju.
Existují sice multitáskní systémy pro tablety, ale já zjistil, že je vlastně nepotřebuju. Učím se opět dělat jen dvě, tři věci najdenou, to mi víc než stačí. Navíc se programy pak nezasekávají, jako u multitaskingu.

Ostatně používám hlavně funkce, co potřebuji na cestách: psaní dopisů, poznámek (rychlejší je nahrávat je akusticky jako na diktafon a to u tabletu jde :-), cestovních deníků, výtahů, sledování klipů, poslouchání hudby, hry a v neposlední řadě čtení knih. Ano, a tam je právě tablet to nejlepší řešení, ale o tom už jsme tu psal . . .


Ulož tuto stránku    Vytiskni tuto stránku )