Autor : ©J.B.Hurych
Název : JAK TABLETY ČTOU NAŠE KNHY A SFINGU (díl.6. seriálu).




Konečně se dostávám k tomu, co by vás konkrétně zajímalo nejvíc, totiž . . .

JAK TABLETY ČTOU NAŠE KNHY A SFINGU (díl.6. seriálu)

Už asi víte, že vydáváme Sfingu ve dvou formátech: HTML A PDF. Ten první se hodí pro net a vyhledávač, ale protože tam každý článek má svůj soubor (tj. file - slovo soubor mi pořád připomíná Alexandrovce :-), nehodí se pro čtení na ebuku. Ten druhý je běžný formát pro čtečky a mohu vás ujistit, že všecky, co ho četly, byly na to velmi dobré.

Pravda, ty sedmipalcové (18 cm diagonála) měly trochu menší text, ale při otočení horizontálně byl velmi dobře čitelný. Desetipalcové čtečky (asi 25 sm diagonála) jsou super, kde by se zdál text až moc veliký, ale stačí ho prsty stáhnout na menší, případně přednastavit. Obrázky vychází dobře, však jsem na to pamatoval předem (no kdo umí, umí, kdo neumí, ten to učí :-) Vyzkoušel jsem to na celé řadě programů, viz tabulka níže a čtení je skoro u všch skvělé - pokd ne, je to chyba čtečky, ne PDF - takové čtečky jsem označil jako "M". A když už jsem to začal pro PDF, dal jsem do tabulky i ostatní hlavní formáty pro čtečky. Hodnocení je prosté:

ANO - znamená velmi dobré
M - jde to číst, ale má to mouchy ( např čte to jen dvě stránky najednou, atd.)
NE - nečte vůbec
? - nezkoušel jsem, ale pravdpodobně nečte

Jak je vidět z tabulky, PDF je bohatě zastoupeno a každá čtečka má navíc různá vylepšení, např. seznam kapitol, fonty písmen hledačku slov, překládání do jiného jazyka (to si ale musíte přikoupit) či čtení nahlas. Pochopitelně si všechny pamatují posslední stránku co jste četli, jinak má každá i záložky (bukmárky).
Druhý nejběžnější formát je EPUB, ten umí číst jen některé programy a různé pomůcné funkce už nejsou tak běžné. Na druhé straně ale e dobře zalamuje txt podle okénlka, to některé PDF formáty neumí (např. ty, co jsou jen skenovány, tj. co nebyly psány digitálně (z klávesnice)
Formát TXT je vlastně jen nezformátovaný text, hodí se spíše pro notesy (notebooky) a každý notes to umí. Umí to ale i některé čtečky /viz tabulak). V TXT se dobře píší poznámky, noticky, deníčky a podobné "psaniny".
DOC je Microsoft a Microsoft je DOC :-). Kdysi se ještě psaly knihy i v DOC, ale při slepení kapitol vznikaly enormně dlouhé fajly a navíc vám DOC přečte zase jen program, co je od MS či ho napodobuje. Formát DOC najdete spíše v postarších dokumentech, časopisech, dopisech a podobně.
HTML (nebo jen starší HTM) je formát pro net - je v něm psána většina stránek. Používali jsme ho pro knihy i my - to když vycházely na pokračování na netu. Celou knihu jsme pak dávali na net jako ZIP. Jak začal PDF nabírat na popularitě, všechny knhy v knihovně KNIHY OFF-LINE jdem do něj přepsal. Bylo jich asi sto třicet a byl to šlušný kus práce.
MOBI je vlastně formát jedné firmy, užívá ho Kindle čtečka a podobné. Pro tenhle tablet se většinou knihy jen zakupují a pak všecko sedí.
¨ POSTARŠÍ FORMÁTY jsem nesledoval, ale např PDB čte jen COOL READER, který čte vše oztatní, jen ne PDF (čte EPUB, FB2, RTF, TXT, HTML, CHM, PDB, MOBI a TCR). Dá se dokonce sehnat pro stolní PC počítač, via https://sourceforge.net/projects/crengine/?source=typ_redirect a to zdarma.
,Takže s jedním dalším (třeba ADOBE READER), co čte PDF, by ty dva by měly ukojit všechny vaše čtenářské vášně, alespoň co se týká formátů.
Pochoptielně ty programy pro PDF nejsou jen pro knihy, ale i jiné texty či tiskoviny v PDF. Můžete si do tabletu uložit např. kopii stránky z webu (bude většinou HTML), nebo text dopisů (TXT) nebo technické či vědecké články (většinou v PDF). To záleží an tom, jak dalece chcete to vše mít u sebe doma anebo to chcete studovat i za jízdy v tramvaji (v autě jen když nesedíte u volantu :-), ve vlaku nebo v čekárně u zubaře. Navíc si při tom můžete do pozadí i hrát z téhož tabletu nějakou muziku . . .

Uložené knihy či články si můžete teda klidně číst doma na pokračování, pak se k nim vracet (nemá cenu je mazat, zaberou hrozně málo), podtrhávat či zabarvovat (highlightovat) a podobně.

Zbývající EPUB a MOBI jsou výlučně formáty jen pro knihy. Tyto knihy si můžete zakoupit na netu ty firmy (pro)dávají svoje programy, jsou teda perfekt) nebo stáhnout zdarma - s těmi je ale někdy problém. Právě proto jsem použil právě ty zdarma v mém hodnocení. Se SFingou (ve formátu PDF) či našimi knihami (v PDF) teda žádný problém nebyl.
Celkově se dá říci, že pro většinu jakýchkoliv knih vystačíte se dvěma čtečkami ( jednu pro PDF, druhou pro EPUB). Jak vidíte, jen čtečka MOON čte dobře oba formáty, ale do hloubky jsem nešel. Pro PDF jsou hned tři výborné čtečky ADOBE READER, ezPDF READER a FOXIT PDF READER. Ty všechny také umož|ńují zabarvování textu (higlighting), které se pak trvale uloží do knihy. Tabulka dole má jen zkrácené názvy čteček, pod ní pak najdete názvy celé.

PROGRAM PDF EPUB TXT DOC HTML MOBI
ADOBE ANO NE ? ? ? ?
EBR M M M ? ? ?
EZ ANO M M ? ? ?
EBOOK ANO NE M ? ? ?
FOXIT ANO NE ? ? ? ?
MANTANO ANO M M ? ? ?
MOON ANO ANO ANO ? ? ANO
OFFICE M NE M ANO ANO ?
PDFR ANO NE ? ? ? ?
XODO M NE NE ? ? ?
COOL NE ANO ANO M ? ?
FBR NE ANO ANO ? ? ANO
HTMLR ? ? M ? ANO ?
NOTES ? ? ANO ? ? ?


PLNÉ NÁZVY

ADOBE - Adobe reader
EBR - Ebook reader
EZ - ezPDF reader
EBOOK - Ebook reader
FOXIT - Foxit PDF reader
MANT - Mantano reader
MOON - Moon reader
OFFICE - Office Suite, ta je ekvivalent Microsoft Office či Open Office (ty teda umí to, co ona).
PDFR - PDF reader
XODO - XODO reader
COOL - Cool reader
FBR - FBReader
HTMLR - HTML reader (pro netový formát)
NOTES = kterýkoliv Notebook

Poznámka:Všechny tyto programy lze zakoupit v Google Store. Programy na Google store jsou levné (některé i zdarma) a některé se dokonce dají sehnat i odjinut na Netu, zdarma. Naládování do tabletu jde buď via wifi - přímo (když je kupujte) , nebo uložením nejprve přes PC - ty stažené odjinud zdarma. Pokud vám wifi spojení na PC nepracuje, tablet má i zásuvku pro USB, takže i tudy lze naládovat kniha do taBletu. Nejlépe je knihy naládovat do externí memory (zásuvný miničip), do té vnitřní (internal) si uložte jen programy, aby se to nemíchalo . .




Ulož tuto stránku    Vytiskni tuto stránku )