Autor : ©J.B.Hurych
Název : TABLETY coby ČTEČKY




Ještě se vrátím k tabletům, používaným jako čtečky . . .

TABLETY coby ČTEČKY (díl.5. seriálu)

Už jsem tu psal o možném vývoji telefonu s aplikací přidružené čtečky a takové už skutečně existují, ale jejich hlavním rozporem je velikost displeje, který by měl být malý - pro telefonování a na druhé straně zase dost velký - pro čtení . . .

Čtení má totiž na display velké nároky. Nemluvím tu jen o fontu, protože ne každý font je pro čtení příjemný (například písmena s "patičkami" jsou obtížně rozeznatelná a většinou zaberou víc místa, ale hlavně mi jde o počet řádků a jejich šířku. Nejde jen o otravné časté klikání při "obracení" stránky, ale hlavně o kvantum textu, které na jeden displej dostanu. Pravda, dnes se vše ovládá jen dotykem, i posun stránek, ale pro čtení formátovaného textu vám třeba ani deset celých řádek na jeden displej nestačí, nemluvě už o knihách s obrázky nebo i stránkách časopisů. Jistě, text si můžete zvětšit, ale zase se zobrazí daleko míň najednou.

Ano, telefom je dobrý pro textování tj. posílání psaného textu, i kdzž patrně bude lepší pro "čtení nahlas|", které bude brzo pohodlnější než telefon s abecední klaviaturou a nepohodlně malými klávesami. Na druhé straně u textování máte více soukromí, zatímco pro čtení "nahlas" ( ne vaše, ale strojové :-) byste asi raději volil sluchátka :-), aby to nikdo jiný neslyšel. Ovšem telefon na dotzkovém tabletu je i pro textování pohodlnější než ten s kalviaturou.

Čtení - teď nemyslím to nahlas - a textování (verbální, psané) telefonování jsou prostě dva různé zpúsoby komunikace - zatímco telefonování je duplex. tj. mluví obě strany, u čtení jde spíše o jendostrannou, čistě optickou komunikaci, tj. psaného slova k vám. Jistě, je dobré mít oboje v jednom přístroji, ale jedno nebo druhé je pak jaksi méně schopné, než by byly dva různí přístoje|, extra čtečka a extra telefon. Už jsme si tu psali, že sada nářadí je lepší než jeden univerzální - byť švýcarský - mnohočepelový vojenský nůž.



U tabletu to je vše jine než u i-fonu, taam se čtečka a telefon mohou spojit k dokonalé symbióze. lye vzužít dokonce i jako videofon, jak dokazuje třeba program Skype. Jistě, dnešní smartfony už také mají Skype, a pro naše obličeje to asi ycela stačí, když se spokojíte obrázkem velikým jako je fotka na pasu :-). Pravda, fotka se dá stáhnout jinam, i třeba většit na PC, ale velké rozlišení fotka na i-fonu nemá. Selfíky, tj. fotky na i- fonu (nazvají se tak protože každý fotí většinou jen sebe :-). jsou populární, ale zkuste tam ukázat na Skypu někomu nějaký text v knize, kterou držíte v ruce nebo i jen nějakou stránku s obrázkem. Bude to nečitelné a použijete -li zvětšení, uvidíte zase jen malou část. Pochopitelně je lepší mít tablet o diagonále 10 palců, ale už i u sedmičky je vidět rozdíl proti i-fonu.

Čtečka na tabletu je prostě královnou, pochopitelně nejlepší na tabletu 10 palcovou diagonálou. Můžete tam nejen "osvětlovat" neboli highlightovat, podtrhávat, přidávat bukmárky v knize, kde je něco zajímavého a stáhnete-li si specielní program, můžete si oskenovat celou stránku (přímo graficky nebo "vyprintovat" jako dokument PDF) a tu pak uložit či otisknout na tiskárně. Navíc lze stáhnout slovník i akustičkou čtečku. Je toho prostě hodně, existuje i program, který čte graficky oskenovaný text a převede ho na digitální, což je pak výhodné pro hledání slov či přímo kopírování textu do jiných dokumentů. Prostě balada a proto mám doma nejen mobil, ale i extra čtečku . . .


Ulož tuto stránku    Vytiskni tuto stránku )