Autor : ©J.B.Hurych
Název : TABLETY versus I-FONY




Posledně jsem psal o tabletech coby čtečkách. Jako oddech bych tu teď pokecal trochu o srovnání moderních, vylepšených mobilů (= smartfonů) s tablety . . .

TABLETY versus SMARTFONY (díl.4. seriálu)

Především vysvětlení, proř jsem použil ten výraz "pokecat". Nejsem totiž odborník ani na tablety, ani na smartfony, rozuměj ty telefony, které umí všechno možné i nemožné. Osobně dávám přednost jednoduchému mobilu a mám tam vlastně vše, co k telefonování potřebuji - seznam užitečných čísel, hodiny, kalkulačku, volání na první pomoc, "poznámový blok" a podobně.

Ptáte se asi pročzrovna nechci smartfon - nu protože ty ostatní funkce raději zvládám tabletem: je větší, takže filmy jsou tam lépe vidět a co se týká čtečky, tablet je -když nepočítám jednúčelové čtečky tj. ebuky - to nejlepší, co lze ke čtení použít. Ebuky sice mají různé zlepšováčky, ale žádný, co jsem dosud viděl, neuměl číst všechny formáty. To můj tablet umí (ten větší i ten menší, jehož displey má 7 palců diagonálu, zatímco smartfony dosud mají jen 5, maximálně 6 palců diagonálu).

Pro čtení je univerzálnost zcela nepostradatelná - "nová babylonská věž" textových formátů se pořád ještě vesele staví. Já osobně čtu hlavně knihy, časopisy nebo články z netu - potřebuji teda číst formáty TXT, HTML, PDF, DOC, EPUB a MOBI (a ještě jiné, které jsem už zapomněl :-). Navíc má tablet na každý formát jeden i více programů, pokud si je naládujete ( většinou jsou zdarma) a ani byste neřekli, jak se od sebe liší. Mně osobně záleží i na tom, zda čtu s displejem horizontálním (pro ten menší tablet) nebo vertikálním ( pro ten větší, kterým pohodlně čtu naráz celou stránku knihy formátu A4, ale to už záleží na fyzické velikosti originální knihy).

Také obrázky tam mám nezkreslené a je tam možno použít přímo digitální zvětšení písma nebo graficky, tj.- elektronickou lupou. Tak napříkald čtu kopii Vojničova rukopisu ve skutečné velikosti, jak je uložen a oskenován v Yalské univerzitě a navíc si mohu obrázky graficky krásně zvětšit pro jejich studium. Jistě, u čtečky by to šlo také, ale trochu neohrabaně. Navíc, když se mi nějaká stránka či obrázek líbí, uložím si je graficky, tj. jakoby kamerou a přetáhnu pak z tabletu do PC pro můj archiv či další zpracování. U PDF dokonce mohu uložit stránku i digitálně a hned ji vytisknout, přímo z tabletu.

TABLETY

Takže e-buky z tohoto srovnání raději vynecháme - kromě čtení nic jiného neumí. Co dává přednost tabletu před smartfonem je především velikost displeje - je to ale i jeho nevýhoda: zkuste si strčit tablet do kapsy, to prostě nejde :-). Výrobci tabletů se ani nesnažili přidávat telefonní aplikaci do tabletu. Zdálo by se dokonce, že jde o jistý druh gentlemanské dohody mezi krvežíznivými konkurenty - ve smyslu "vy nebudete dělat tablety a my zase nebudeme dělat smartfony".

Ale i tak už vznkají i tablety s telefonem (říkají jim "fablet") a dělají je Acer Iconia, Assus Phone Pad, HP slate7, Huawei Mediapad a Samsung Galaxy. Smartfony se zase snaží zvětšit disleje až na 6 palců, ae pak je to už spíše "stolní typ" než telefon do ruky :-)

Tablety se rozhodně hodí pro delší časové relaxace, kdy se chcte ležérně brouzdat po netu, hrát hry, sledovat TV či klipy. Dokonce i když mají smartfony kvalitní zvukový přenos, kvalita je omezena velikostí jejich reproduktoru. Ten není ani u tabletu moc velký, ale pak lze lehce zapojit kvalitní reproduktor vnější. Ten sice lze zapojit i do smartfonu, ale zase: budete ho s sebou nosit po kapsách?

K tabletu také často přidávají extra klávesnici - ta se hodí, když něco píšete, textujete nebo děláte grafickou úpravu. Pro cesty, kde očekávám, že budu delší dobu čekat, s sebou nosím 7 palcový tablet na kterém si většinou jen čtu. Když mě to unaví, pustím si hudbu nebo dokonce film. Ono totiž záleží hlavně na uživateli a jeho požadavcích . . .

To vše je možné i u smartfonu, ale malý displej je vhodný jen pro mladý zrak a "elektronická lupa" sice dělá divy, ale vidíte jen kus stránky a zvětšení je sice dobré, ale celou řádku naráz nezvětšíte, jen kus po kuse. To se nehodí pro normální čtení . .

SMARTFONY
Kdesi jsem četl, že smartfony vytlačují tablety. Možná v prodeji, ale i když každý smartfon umí také naládovat různé programy, data i filmy (paměti jsou dnes neuvěřitelně velké, teds kapacitou, s mslé, teda fyzicky :-), ale samotné hraní her na tak malém displeji je vhodné spíše pro týnejdžra, který má dobrý zrak a netřese se mu ruka :-).

Kvalita zvuku je u tabletu dána vlastně jen velikostí vnějšího přípojného reproduktoru, který se často používá. Nu i tam je kvalita dána hlavně jeho rozměry a s těma se nedá nic dělat. Pro telefonování je jeho vbudovaný reproduktor vesmartfonu postačující (hlavně moderní,se supermagnetem), ale pro kvalitní zvuk musíte i tam zapojit vnější reprodultor. Jenže kdo bude s malým telefonem ještě po kapsách tahat i reprodultor? Takže nejde jen o kvalitu, ale i o vhonost a rychlost použití. . .

Fotky na smartfonu jsou prý lepší kvality než na tabletu, to je většinou dáno kamerou a faktem, že se na to myslelo, už když se začaly mobily vybavovat zabudovanými kamerami. Pro fotografie typu "selfie", kde držíte telefon an délku ruky a vyrábite si své fotky na památku, to je ovšem ideální, i když si málokdo uvědomuje, že pak je jeho obličej jaksi zkreslený :-).

Jinak velikost paměťového čipu určuje jeho kapacitu a do malého pouzdra smartfonu se moc veliký čip nevejde. Navíc hodně paměti sežere záznam hovorů a dat. I hry pro smartfony se musí dělat s kratšími programy a o obrazu ani nemluvím - ten je dám počtem pixel - tj. malých obrazových bodů. Čím menší dispej, tím měně bodů. Opět, pro fotografie typu "selfie", kde držíte telefon an délku ruky a vyrábite fotky na památku, to ještě jde, ale u vidoklipů uvidíte i další nedostatky.-

Smartfon se prostě hodí na rychlé akce, je pohotvý a můžete si dělat i videozáznamy poměrně dobré, i když víceméně amatérské kvality. Jedna věc je jistá: smartfon je výborné mít v kapse, umí všecko, ale jak? Zkuste nahradit řadu nástrojů v dílně tzv. nožem švýcarské armády - v případě nutnosti je to opravdu výborná věc, ale pro náročnější použití ho musíte nahradit radši opravdovým šroubovákem, opravdovými kleštěmi, nůžkami a podobně.


Jinak je pochopitelně na uživateli, co potřebuje a co chce. Nejlépe je mít obojí: smartfon na cesty a tablet pro doma. Smartfon také většinou držíte pořád v ruce, tablet si třeba chcete doma raději postavit na stůl (ne položit, to moc neuvidíte) a tak prodávají různé pomůcky a pouzdra, většinou hodně předražená. Osobně si je raději vyrábím sáma mám už hodně zajímavých konstrukcí.

Smartfon je prostě móda. Také se říká "za málo peněz, málo muziky", ale zde to tak neplatí: smartfony nejsou zrovna levné a protože běhají an telefonní síti, i jejich provoz je celkem drahý. Takže já mám raději nepříiš sofistikovaný modem na telefonování a na to ostátní mám tablet - a nestydím se to pžiznat - pořád hodně používám i PC. Kde jinde bych mohl pohodlně psát SFingu, generovat programy pro net nebo dělat puzzles pro Leporelo? Jistě, šlo by to i na tabletu, ale trvalo by mi to značně déle Navíc na PC mohu běžet několik programů najednou - u tabletu to jde také, ale to si povíme příště . . .




Ulož tuto stránku    Vytiskni tuto stránku )