Autor : ©J.B.Hurych
Název : TABLETY VEDOU




Posledně jsem psal o tabletech coby čtečkách. Pochopitelně se k nim vrátím, ale už jsem se nemohl dočkat, abych se mohl zmínit ještě o dalších funkcích, které tablety mají. Zatím tedy jen něco . . .

TABLETY VEDOU. (díl.2.)

Po první kategorii programů ( v prvním díle tohoto článku) se dnes nebudeme věnovt čtečkám, které jsme tam už popsali, ale programům užitkovým.

2) UŽITKOVÉ (UTILITY) PROGRAMY.

KALKULAČKA - každý tablet má svou naládovanou kalkulačku, ovšem dost primitivní, takže je lépe si naládovat něco lepšího, s vyššími matematickými funkcemi alespoň jako je Texas Instrument kalkulačka (TI) - tu už jsme tu probrali minule jako TECH CALC+. Je to dokonalá kopie té kapesní, hárdvérové nebo si můžete naládovat i jiný "scientific kalkulátor", najdete je na Googlestoru.

FINANČNÍ KALKULÁTOR (Financial calculator) - ten umí počítat úrok, splátky, počet splátek, umoření - halvně pro finančníky, pro agenty realitních kanceláří, zákazníky těchže ( tohel slovo už jsem dlouho nelyšel :-) a podobně. Většinu toho má už i uvedená TI , ale tento kalkulátor má toho ještě více .

MATH STUDIO - je simulační program pro vytváření modelů, pro normálního uživatele celkem nepotřebný, je spíše je pro studenty tehnických a jiných věd, automatiku, robotiku a jiné. Podobný je i WOLFRAM ALPHA, či MATLAB, oba jsou vynikající modelovacíí programy.

Ale co bychom si nalhávali, většina z nás píše hlavně email, který má i na tabletu svůj editor nebo si děláme poznámky do notesu. Jinak je dobré mít vlastní databázi, případně program pro její seřazování (sort) nebo hledání v ní (search). Na to používáme
MYEXCEL - nahradí EXCEL pro ty, co ho nemají už v MS OFFICE nebo v OFICE SUITE. Kdo jste Excel ještě neopužívali, nemá cenu už s ním teď začínat na tabletu - potřebovali byste ho jen pro technické výpočty nebo binys, ale jeho tabluky jsou pro tablet přílš veliké a nepřehledné. tablet s eprostě nehodí pro učení se takovému programu. lepší jsou na to účelové programy nebo excel na PC. Tento MYEXCEL je ovšem jednodušší než ten pravý.

SKETCH GURU - tam si mohu stylusem pohodlně udělat přímo skeč a to sám, nebo ji tam přetáhnout odjinud. Kvvalitní kresby raději ofotím, ovšem zase tabletem, jak jinak :-). Pochopitelně tma lze připsat i text, program čte HTML (tj. webstránkový formát) a TXT, obyčejný text, ale i PDF, DOC, HTML.

CALENDAR - ten už jsme probírali minule, ale sem také patří, píšu si tam různé schůzky a imterview - co mi vadí, že také neukazuje čas, ale není to tragedie, ten je na titulní stránku tabletu

Všimněte si, že jsem tu pořád mluvil jen o textu a číslech, obrázky, fotky a filmy si necháme zase na příště . . .


Ulož tuto stránku    Vytiskni tuto stránku )