Autor : ©J.B.Hurych
Název : DROBNOSTI.



Navazuji na minulý článek, kde jsem se zabýval funkcí tabletů jako čteček. Myslím, že se moje tušení potvrzuje a koupě jednoúčelových čteček neroste . . .

DROBNOSTI.


Je to pochopitelně způsobeno tím, že lidé nečtou - myslím knihy - ale také proto, že mnohé nová technika zastrašuje. A přitom si klidně koupí tablet a ukazují Vám na něm bezútěšně se opakující fotky jejich rodiny a míst, kde jste sice vy už dávno byli, ale oni tam jeli poprvé :-). No prosím, jak se říkalo za Husáka: Proti Gustovi žádný dišputát - ale podívejte se, kde skončil :-)

Ale vážně: nikoho nepodceňuji, právě naopak. Když už máte tablet na fotky a používáte ho tedy na těch 5 procent jeho možností, třeba byste změnili názor, kdybych vám řekl, že čtení knih na tabletu je stejně jednoduché jako šoupání obrázků prstem . . .

Najděte si ve file manažeru folder (neboli directory, též složka) BOOKS , ty české už tam možná mají KNIHY, jistě tma bude už nějaká zdarma a zkuste ji číst. Víc vám neřeknu, tak je to jednoduché. Listovat v knize pak můžete jako v knize papírové, šoupáním prstem, poslední přečtenou stránku si to pamatuje a podruhé se otevře se právě na ní. Změnu velikosti textu uděláte oním rozkošným dotykem dvou prstú od sebe či k sobě. Dokonce když jedním prstem nepohnete, bude se stránka zvětšovat jen ve směru druhého, pohybujícího se prstu. Nové, jednoúčelové čtečky to už asi také mají, ale čtení na tabletu zabírá také asi jen dalších 5 procent možností, takže si ještě můžete při čtení hrát hudbu, nebo o přestávce zaskočit na net nebo do pošty či si projet nějaký videoklip z YouTube.

V tomhle směru jsou čtečky (teda přístroje, kde čtení je jediná funkce) dokonce dost předražené. Tablety také mají víc a víc přídavných funkcí (i pro čtení, např. můj tablet umí číst nahlas anglický textú. Mohu si též zakoupit spelling, tj. kontrolu pravopisu, protěže na tabletu je také office a možnost praní textů.. A co některé čtečky neumí (ty co nemají wifi) - mohu si stáhnout knihu přímo z netu do tabletu a hned číst.

Tablet s 10tipalcovou diagonálou má také větší výhodu oproti jednoúčelovým 7mipalcovým čtečkám: na displej se toho vejde více. Hodí se to zvláště por některé knihy, tak např. pro knihy, co stahuji zdarma z českého KRAMERIUSA. Není to nic nelegálního, jsou to knihy bez copyrightu, vydané před rokem - nevím přesně - asi 1920. Jsou to totiž obrázkové skeny stránek, v PDF. Normální 7palcové čtečky mi je nechtějí dobře brát, buď je písmo malé, nebo text přetéká displej. Tablet vezme pohodlně celou stránku, a navíc ji může otočit o 90 stupňů, tak jak třeba chcete. Nádhera! (
Poznámka: Převedete-li si PDF na TXT, vezme vám je normální čtečka dobře, jen to nemá obrázky. To platí ovšem jen pro digitální záznam, ne pro skeny) K tomu Krameriovi: je na adrese http://kramerius.nkp.cz/ Je to projekt Národní Knihovny, jsou to oskenované knihy z Národní, většinou v češtině, ale i angličtině, němčině a jiných jazycích. Malou nevýhodou je, že jde najednou stáhnout jen 20 stránek z knihy, ale 7 stažení vám stačí na průměrnou knihu se 140 stránkami., navíc rozdělenou na deset samostatných částí, což je pro tablet či čtečku výhodné (krátké části se ládují rychleji). Pokud si to nestáhnete z netu přímo do tabletu, ale do PC, naládovat to pak do tabletu jde trojím způsobem: buď

1) zapojíte tablet do PC via USB nebo bezdrátově via Bluetooth a přenesete knihu tam, nebo
2) nahrajete knihu na flešku, tu zasunete do USB tabletu, ikopírujete knihu tam, nebo
3) nahrajete knihu na SD.malý zasunovací čip, co je částí tabletu (něco jako ten do fotoaparátu).
V případě 1 či 2 to tedy naládujeme knihu do paměti tabletu, v případě 3 tma jen zasuňte SD čip.
Pro placené knihy je zde možnost přímo je nahrát z netu do tabletu, např. KOBE, KINDLE, AMAZON a jiné firmy se dají připojit přímo na wifi via tablet. Ti vám to také naládují, kam to přesně patří.

To zatím snad stačí - jak už jsem říkal, tablet, na kterém ukazujete jen fotky je jako závodní auto, se kterým jezdíte jen za roh na nákupy :-).


Ulož tuto stránku    Vytiskni tuto stránku