Autor : ©J.B.Hurych
Název : KONEC DIGITÁLNÍCH ČTEČEK?



Při vzrůstajícím počtu tablet kolem nás se zdá, že "prosté" čtečky asi už nepůjdou moc na odbyt. Počet lidí na světě narůstá, ale počet čtenářů klesá. Nu a počet elektronických čtenářů už asi dosáhl vrcholu. Původně nelogické "nemám čas" se stává pravdou. Lidé čtou jen stránky na webu nebo stupidní emajly - třeba vtipy, které jsou starší, než jejich čtenáři. . .
Je to ale skutečně tak? Ne, hlavní nepřítel čteček je jejich konkurence - tablety.


KONEC DIGITÁLNÍCH ČTEČEK?

Už v článku, který zde vyšel minule, jsem popsal výhody tabletu a jak se zdá, jeho jediná nevýhoda je, že když se používá jako čtečka, nemá všechny funkce, které mají jednoúčelové čtečky, nepř. vyhledávání stránek, vyhledávání slov, přruční slovník a podobně. Nu ne všechny čtečky také mají všechno, ale tablety mají ještě o něco míň, záleží pochopitelně na modelu.
Tablety ovšem také nemají hodně věcí, které nemají ani čtečky, napříkla mechanickou klávesnici ( některé ji mají, ano, ale přídavnou).

Už v minuém článku (KOUPIL JSEM SI KNOT ) jsem popsal výhody tabletu proti laptopu a jak se zdá, nedostatek mechanické klávesnice hromadě lidí ani tolik nevadí - oni na tabletu umí jen ukazovat své fotky, které se vyznačují rozhodně více kvantitou než kvalitou :-)- Klávesnici jim nahradí ta nová, opičí (prst) a vracíme se tak nevědomky k tabulkám používaným v prvních třídách školy.

Ale většinou jde klávesnici přikoupit a tablet už ví, co s ní. Co ale opravdu chybí pro plné využití tabletu - třeba pro studenty - je potřeba dělat si detailní poznámky nebo přímo současně psát esej, snadno kopírovat reference, které si člověk může stáhnout z příručního čtení, překládat do češtiny nebo naopak z češtiny, oboustraný přístup ke studijní databázi, plynulý přechod z textu na výpočet, třeba spreadsheet či specifické soubory,například grafiku. Málo tablet má také možnost multitaskingu, tj.běhu více programů současně.
Vím, zní to moc nároegračně, protože většina lidí pooužívá tablet jen pro emailovou poštu, brouzdání na netu a už zmíněné dělání fotek, kterými pak bombardují své nebohé přátele. Ale tomu se nevyhneme, musí přece nějak ukázat, že jsou "počítačově gramotní".

Naopak u tabletu oproti čtečce oceňuji možnost sledovat filmy a filmové klipy, nejen ty zábavné, ale i poučné (zatím v nich vede Británie - seriál HISTORY nebo HORIZONT). Takový dvacetidílný seriál dějin starého Říma je k nezaplacení a navíc je na YouTube zadarmo ke stažení. Také mě potěšlo, že tvůrcům tabletu to zamyslelo - všechny tři tablety, co jsme zkoušel, zvládají všemožné video formáty.

Jak už jsem psal, nahrál jsem si na tablet celý Vojničům Manuskript , takže si v něm teď listuji jako v originále. Nastavil jsem si velikost stránky takovou, jaká je ves kutečmé rukopise, ale mám ještě možnosti jemného zvětšení až do řekněme 10x. Mohu tak pohodlně ťuknutím prstu zledovat detaily na stránce, které by mi asi jinak unikly.

Co dodat? Jako už byl dávno wordprocesor nahrazen dynamickými webovými stránkami, i z prosté čtečky se stalo "čtecí studio". A je to dobře, ono jen číst je je sice pohodlné, ale hodně pasivní, že ano . . .

Ptal se mě nedávno známý zda čtu detekticky. Udělal jsem si legraci a řekl jsem mu, že ne, že si raději napíšu nějakou svou vlastní. Smál se, bral to jako vtip, asi žádnou mou detektivku ještě nečetl.
" Má to ale jednu nevýhodu, dodávám.
"A kterou?" zeptal se přítel.
"No že už od začátku znám, kdo je vrah."

A tam jsem ho přávě doběhl. Nebyla ot pravda - a ani by mě to pak nebavilo. Když nějakou etektivku píšu, nikdy předem nevím, kdo je vinen. Naopak, vždy si to nějak pěkně zamotám a pak má sám co dělat, abych viníka našel. . .



Poznámka:
Ještě nco k těm vánocům: Internet nám připravil celou hromadu nemilých dárků. Už to nejsou ani virusy, jako spíše malware - různé nechtěné stránky, reklamy, vyssávání informací z vašeho počítače a všeobecně poškozování programů ve vašem počítači vůbec. Nemluvě už ani o tom, že vám mohou zrekvírovat váš počítač a využívat ho pro své ůčely, hlavně zasílání mawarů.

Co s tím? Asi 90 procent malwaru se dá - jen předběžně; jak je u vás, je už pozdě - zabránit tím, že si to do počíatče nepustíme. Přichází to totiž poštou (v přílohách - ano i od vašich naivních přátel, kteří to nevědomky posílají dál jako užiteční idioti), dále v programech stažených zadarmo ( kde je oblíbené vám tam nenápadnš přidat pár diverzantů) a všeobecně z různých webových stránek, často mohutně hnojených malwarem.

Tohle vše je hezké vědět, ale je třeba se tomu vyvarovat. V poště prostě nic neotvírat, programy zdarma nestahovat, A webstránky? Tam je to horší, tam to přijde samo, často už jak je otevřete nebo jen omylem klepnete do utajeného hnojiště. Jakmile už to máte doma (poznáte to podle naskakování nechtěných stránek či reklam, zpomalení počíatče anebo prostě jinými lumpárnami ( například nejde seřadit ikonky nebo otebvřít nějaký program) . . .

A v tomhle vám ani většina antivirusů nepomůže, jen ty, co mají ještě nějaké rozšíření funkce proti Malware a to nebývá zadarmo. A ne všechny odstraní vše. Jiné zase dávají výstrahu tam, kde je vše v pořádku (hoax).

Takže když už se u vás malware zahnízdilo, jediná pomoc je jít do opravny nebo použít zde sepsané nejznámější bojovníky proti malware. Ano, nejsou v pořadí efektivnosti, a aniž bych je oceňoval nebo nějak ručil za jejich účinek a "nevinnost". Ony prostě existují, ale poradit si s nimi už musíte sami. Riziko je ovšem jen vaše. .

Seznam :
SPYBOT
SPYHUNTER
MBAM (Malware Bytes Antimalware)
ADWCLEANER
REGISTRY CLEANER
HIJACK THIS
případně i jiné.

Některé jso zdarma, ale ty vám třeba jen sepíšou malware na vašem PC, ale neodstraní, takže je lepší si hned zakoupit placenou verzi. Anebo když jim nevěříte, kupte si pžídavek k vašemu antivirusu, který - jak slibují - odstraní nalovený malvér.


Ulož tuto stránku    Vytiskni tuto stránku