Autor : ©J.B.Hurych
Název :





CHCI SI KOUPIT JEŠTĚ JEDEN KNOT( viz předešlé články)

Měl jsem možnost vidět menší tablet, než je můj, má jen 7 palců úhlopříčku, ale má hned několik výhod proti tomu velkému, o kterém jsem psal minule - je to také AnDroid, tento dokonce od HIP -STREET. Proti tomu staršímu tabletu co už od nich mám pár let, umí sám natočit monitor o 90 stupňů - horizontálně pro filmy, vertikálně pro knihy, ale to není vše:

1) je menší, vejde se do kapsy a mohu ho brát všude
2) je snadněji expandovatelný , via extra chip, má USB pro spojení s PC nebo wifi radiové spojení na net
3) hraje všechny formáty filmů a jeho přehrávačky jsou více sofistikované.
4) propojení na Windows opravdu pracuje, takže mohu z PC ládovat knihy a filmové klipy přímo do tabletu. Na velkém tabletu to spojení moc dobře nepracovalo.
5) čte sice jen PDF formát - teda než si koupím další programy. Ale možná si je ani nekoupím, skenované české knihy z Krameria jsou už v PDF a ty druhé formáty umím lehce konvertovat na PDF. Abych zachoval českou diakritiku, prostě jen sejmu text knihy na PC, uložím ho jako TXT formát a tento pak hned "vytisknu" v nějaké převaděčce na PDF ( třeba Bullzip, je zdarma) a to vše ještě v PC (ma mi to jde rychleji :-). Knihu pak přenesu do tabletu.

Výhodu je, že si mohu zvolit svůj vlastní font - nejen jiný tvar a velikost, ale i zda chci tučný, kurzivu a podobně. I řádky si nastavím tka, jak chci. Tento tablet má i wifi- jako dnes už jistě každý - ale nemá Bluetooth (radiové spojení se periferály - nu co, já ho nepotřebuji. To jen u velkého tabletu mi to pomohlo odstranit některé zádrhele.
6) Je třikrát lehčí než a navíc třikrát levnější, než ten velký (na slevě ještě o 50 dolarů, takže mě přišel na 60 dol CND).

O netovém připojení se zatím nebudu zmiňovat, tam to vše záleží na zájmu uživatele. Už dávno totiž Internet ztraitil svůj pravý účel, pro který jsme ho budovali - vše je už jen a jen pro reklamu a zisk . Sleduji net radši jen doma na stolním PC, hlavně když dělám poštu, SFingu a podobně. Na to ostatní mi stačí "zagooglovat" nebo si otevřít Wikipedii. To, co vyžaduje čs a stusium, to raději hned stáhnu a uložím.

Poznámka: Proč nepoužívat hledčky na netu, má i jiné důvody, nazval bych je jakýmsi Jansanovým zákonem - že totiž "Informace se šíří rychlostí nepřímo úměrnou její kvalitě.".
Přišel jsem na to už před 53 lety, kdy jsem dělal diplomku. Našel jsem si asi tak pět knih na prostudování. Každá měla asi pět referencí, tedy zase další knihy nebo články. Ty zase měly kolem pěti referencí. takže to už máte 5x5x5=125 článků či knih na přečtení. Kdybych bral ještě další reference i z nich, bylo by jich už 625. Nemluvě o tom, že ve skutečnosti měla každá kniha víc referencí než 5, většinou tak deset i víc, podle toho, jaks e autor chce ukázat sečtělým :-).

Skončil jsem tedy u těch 125. Snad to bylo neobvyklým zadáním diplomky, snad ne, ale dobrou informaci jsem našel jen ve 4 referencích (!) a navíc neúplnou, zastaralou anebo nijak nepomáhající - potřeboval jsem jít mnohem dále. Uvědomil jsem si, že musím přestat číst a začít myslet. Nebylo to snadné, můj konsultant odešel na vojenské cvičení a musel jsem s sám vymyslet postupy, výpočty a jejich aplikaci. Výsledek byl asi dobrý, protože některé mé objevy si pak někdo později přivlastnil v odborném časpise, aniž by mě ovšem citoval :-). Ony totiž, jak začnete přemýšlet, věci začnou do sebe víc avíc zapadat. Chce to ovšem i intuici, která se mi pak uplatnila později, když jsem ztrávil mnoho let ve výzkumu, v Čechách i v Kanadě.

Podobně i Internet - tam počet referenci narůstá až do tisíců a podle názvu knihy nebo článku prostě nepoznáte, zda tam něco kvalitního či nového je - musíte si teda navíc osvojit i rychločtení. To že bych těch zbývajících 120 knih přečetl zcela zbytečně, mě šokovalo a přiznám se, že jsem je jen prolistoval, abych opravdu viděl, že tam nic pro mě není. Nejhorší byla tehdy ta práce ty zbytečné knihy a články nejprve shánět :-). Dnešní Internet to sice umožńuje lépe, ale výhoda, že se reference dají lehce a rychle stáhnout, se nakonec ukáže být spíše nevýhodou. Konečný výsledek není o nic lepší - to, co tam dnes najdete, si většinou můžete sami domyslet nebo vymyslet.


P.S. Ze světa: Maďarsko chce zavést daň na stahování z Internetu. Zástupy demomsttrantů přiměli ale vládu rychle couvnout. Co vlastně dosud udělali politici pro Internet? Nic, dokonce jeden profesor ekonomie ho dlouho odmítal, nazývajíc ho "Infernet", který nemá budoucnost. Nu nic, on už se také jednou vyjádřil, že výzkum nemá pro výrobu žádnou důležitost. Nu v jeho akademickém slovníku je to asi nemravné slovo :-).


Ulož tuto stránku    Vytiskni tuto stránku