Autor : ©J.B.Hurych
Název : KOUPIL jsem SI KNOT - VLASTNĚ NE, JEN TABLET.





KOUPIL JSEM SI KNOT - VLASTNĚ NE, JEN TABLET.

Vy, co už tablet máte, to raději nečtěte: je to částečně horror a částěčně i příběh s happyendem. To první se vám už stát nemusí (pokud používáte tablet jen na ukazování rodinných fotek) anebo se vám to stane, ale nemusí to pak mít happyend :-).



Ano, našel jsem na Internetu reklamu pro Android, 10 palců obrazovka, atd., atd. nový a skoro za poloviční cenu. No nekup to, jak říká můj přítel Michal. Vše chodilo, teda až na připojení na můj notebook, který má Windows 8, připojení via USB - to je ten soket pro přídavnou memory, po česku "klíčenku". (Windows 8.1 totiž nechci, ač mi to MSofti pořád vnucují a to zdarma - podle zpráv těch, co se už "updatovali", jim pak ale některé věci nechodily a protože hlavní změna je jen taková nepodstatná, nebudu riskovat. Ostatně už se zase připravují nová Wokna, proč asi?

Nejprve jsem myslel, že tablet je nekompatibilní hlavně proto, že Android používí Linux, ale ujistili mě, že ne, a že Windows driver je už zainstalován v tabletu. Což mi nepomohlo, já potřebuju hlavně driver ve Windows a to právě pro můj model tabletu. Napsal jsem tedy na Forum firmy Acer, neboť tablet byl inzerován jako "Acer product". Poradili mi webstránku, kde jsou drivery (malé programy pro access, tj. přístup), tam mám najít svůj, stáhnout do PC a nainstalovat. Postupně jsem nainstaloval čtyři drivery, pro různí modely, žádný nešel. I zeptali se mě, jaký mám model a já, že Q102, ale pro ten že tam driver není. S potěšením mi řekli, že není, protože ten model oni neprodávají, ten že je z Číny.

Nu což, musel jsem se obrátit na mou šedou hmotu (mozkovou). Tak především hárdvér: soket i kablík byly OK, mám totiž i možnost připojit vnější myš a klábosnici k tabletu via USB a to chodí.

Tablet má ovšem i vyjímatelný mikročip, (32 Gb) - nebyl by tedy problém něco na něj nahrát a přenést z PC do tabletu a naopak. To mi pracovalo, ale řešení je to poněkud clumsy (neohrabané). Toto místo je totiž i Achillovou patou tabletu - hlavně mechanickou, mikročip se totiž musí zatlačit nehtem, než ucítíme správný protitlak a uslyšíme zaklapnutí. Mikročip je menší než nehet na malíčku a na časté používání to prostě není.

Navíc tablet po určité době přestal pracovat. Když jsem ho chtěl spustit, objevilo se jen podsvícené pozadí a nic nešlo. Na troubleshooting bych musel odšroubovat kryt a tím zrušit záruku. I začal jsem se starat, jak poslat tablet zpět. Domníval jsem se totiž, že výrobce má dodavatele v Kanadě, třeba někde v Ontariu, kde by mi ho prostě vyměnili za nový (jak se to běžně dělá). Chyba - musel bych ho poslat - vyplaceně - až do Číny :-)! To by mi stálo navíc asi tak polovičku toho, co jsem za tablet zaplatil!

Začal jsem tedy přemýšlet, opět hlavou - a brzo jsem přišel na to, že čip je vadný a zkratuje nějak i startovací program. Stalo se, čip jsem vyměnil a vše opět pracovalo zase normálně, teda až na to spojení USB s Windows na PC. A přišel další, ne příliš geniální nápad: co takhle použít USB přímo pro klíčenku? Nu pracovalo to a tak i druhá cesta přenosu dat byla objevena! Navíc je soket USB na tabletu je mechanicky daleko trvanlivější.

“Heureka!“, jak řekl Archimedes, když mu přetekla vana. Tam jsem teda mohl skončit, Windows driver bych na Netu stejně nenašel. Jenže jak já se rozjedu, nemohu přestat: i napadlo mě, že když má PC i tablet obojí Bluetooth (vf spojení s periferály - pokud nevíte, co to je, nevadí ), zkusím se tak dostat do Windows či zpět, tedy vyřešit původní problém daleko elegantněji. Trochu jsem to musel prostudovat, naučit se i pár komand a specialit - můj t dentista neměl o Bluetooth (doslova „Modrý zub“ :-) ani zdání - a teď mi teda pracuje i to a navíc bezdrátově . . .



Celé to cvičení tedy skončilo poměrně dobře. Co dodat - nakonec jsem zjistil, že tablet může pracovat poměrně samostatně, tj. pro moje účely vlastně ani spojení s PC nepotřebuji, tablet má vše - občas si i zajedu na wifi a net, ale notebuk je lepší. Také nehodlám tam ládovat programy navíc z Googleshopu, ony i ty programy, co jsou na tabletu zdarma, nejsou žádná paráda, pokud jste teda zvyklí na práci s Windows. Ale mě klidně stačí, co tam je - dobrá verze File Exploreru, kopírování a přesouvání fajlů také pracuje OK, wordprocesor je podobný Open Office a mohu psát dokumenty nejen ve formátu DOC, ale i TXT, ale má i workssheet v XLS (typ Ecxel). I PDF to umí číst a možná i tvořit (to jsem ještě nezkoušel). No a obrázky a filmy to čte super, jen na audio jsou lepší extra sluchátka nebo reproduktory.

A to hlavní naposled: čtení knih je na tabletu perfektní. Nejenže čte PDF, MOBI i EPUB, ale na vše mi stačí jen ťukání prstem, tzv. "opičí klávesnice" (for dummies). Normální klávesnice jde ovšem připojit, přišla v pouzdru s tabletem a to pouzdro jde rozevřít jako knihu. Také tam je "klábosnice na displeji" a opět už jen stačí na displej ťukat. Jsou tam dokonce hned dva čtecí programy na knihy a displej je dost veliký, aby čitelně zobrazil celou stránku v knize.

Hodně totiž čtu knihy ve formátu PDF, nejen ty digitalizované, ale i ty starší, naskenované knihy. A teď konečně mohu číst celou stránku naráz - teda když obrátím tablet na výšku, i displej se sám otočí o 90 stupňů. To se mi speciálně hodí pro studium Vojničova rukopisu, kde potřebuji vidět obrázek celý, ne jen po kouskách.

Nemusím dodávat, že v tabletu mohu i podtrhávat, psát poznámky či dělat záložky. A jsem-li líný, nechám si prostě číst knihu nahlas - zatím ovšem jen v angličtině. A i ty moje knihy z knihovny KNIHY OFF-LINE ©, se tam čtou dobře. Někdy si je musím také sám přečíst, abych věděl, co jsem to do nich vlastně napsal . . .


Ulož tuto stránku    Vytiskni tuto stránku