Autor : ©J.B.Hurych
Název : NENÍ KNIHA JAKO KNIHA





NENÍ KNIHA JAKO KNIHA

Pro změnu teď zase trochu úvah o knihách jako takových. Nebudu nic zapírat: stále ještě platí, že "kniha je kniha", ono přísloví z dob papírových knih. Posledních pár dnů bylo tak slunečno, že jsem na balkóně ani neviděl pořádně text v mé čtečce HIP STREET (podsvícené svým zdrojem světla) a čtečku SONY (co pracuje bez podsvícení, jen na vnější světlo a tedy by se za tkaového osvětlení víc hodila), si půjčila moje žena Vlasta. Co dělat? Byla neděle, nechtělo se mi sedět uvnitř - a tak jsem se rozhodl přinést si z domu něco "papírového" ke čtení.

Sebral jsem hned pár knih: knihu NAVIGACE PRO JACHTY, knihu VÉVODA od Phillipa Guedally ( o Wellingtonovi), knihu VŠE, CO JSEM KDY POTŘEBOVAL, JSEM SE NAUČIL VE ŠKOLCE (od mého oblíbeného Roberta Fulghuma) a TULÁKA ( "THE ROVER" (od Josepha Conrada, naturalizovaného Poláka v Anglii). Bylo to těžké rozhodování, ale nakonec jsem vybral právě tu poslední. Jestli ji dočtu - a jeden nikdy neví - napíšu o ní něco sem do SFingy Děj tam sice běží pomalu, ne jako v jeho knize SOUBOJ z doby napoleonských válek (vzpomenete možná na stejnojmenný film s Keith Carradinem a Harwey Keitelem a jejich neustálé souboje), ale už jsem začal a jsme líný přestat. . ..

To vše píšu proto, že pro mě je totiž "kniha jako kniha", papírová či elektronická. Osobně mi totiž jde hlavně o to, abych si zjistil, zda je kniha dobrá. Tím ale jen parafrázuji řeckého filozofa Zenona, který řekl, že "život je jako kniha - nezáleží na tom, jak je dlouhý, ale jak je dobrý".




Jenže zrovna tak dobře platí "není kniha jako kniha" a obzvláětě to platí pro knihy elektronické. S nimi nám totiž přišlo i hodně problémů: nejen různé formáty, které nám málem postavily novou babylonskou věž, ale i to, že i když můžeme knihu v naší čteče číst, nelíbí se nám pak formát, veliksoti písma anebo vyhledávání dtránek či zpoždění, než se kniha naláduje.

Výrobci knížek to vyřešili po svém: "kupte si naše knihy, nebudete mít problém". Není to tak úplně pravda, ale budiž. Jenže "není čtečka jako čtečka", protože dobrá čtečka není jen záležitostí formátu. Je zde na netu totiž moře knih zdarma (a to prosím legálních, kde autorská práva už neplatí) a ty číst hned tak přímo nepůjdou. Při troše úprav je alemožno je číst i na té čtečce, o které byste tvrdili, že to nejde . . .

Jak se to dělá? Už jsem tu o tom psal, ale zde ještě něco přidám:

FORMÁT: Musím změnit formát - ty nejznámější jsou EPUB, KINDLE (tj MOBI) , PDF a i jiné. Jisté je, že vaše čtečka, i když čte více formátů, čte nejlépe asi jen jeden z nich - tak například při změně velikosti písma nezalamuje dobře, nebere dobře diakritiku, není možno u ní změnit font anebo delší knihu láduje "věčně". Najděte si právě tento nejlepší formát a pak použijte program CALIBRE ( najdete ho Googlem, je zdarma) a konvertuje většinu formátů na ty nejznámější, rychle a spolehlivě. Zkoušel jsme různí konverze ale asi jne tvůrci Calibre jsou oprvdoví profesionálové. A konvertuje to i pro celkem nepopulární formáty, takže si můžete přečíst i knihy, které snad jinak žádná čtečka nečetla. Calibre má mimochodem i svou čtečku, je to ovšem jen na PC

FONT (neboli "script" či typ písma) se u většiny čteček měnit nedá, lrd jrn pto různý jazyk. V tom případě vezmu originál, přeměním ho na TXT a zmšním font tam. Tento fajl pak zase přeměním v Calibre na daný formát knihy. Většinou to ale nedělám: knihu čtu jen jednou a tak to i s tím fontem projednou vydržím :-)

DLOUHÉ KNIHY . Knihy nad 500kb mají obvykle přes dvěstě stránek a kniha vám pak zabírá moc místa a hlavně ji musíte pořád držet ve čtečce, dokud ji celou nedočtete. V takém případě převedu knihu na TXT, rozdělím ji na několik částí, a ty zase zkonvertuju na Calibre na daný formát. Po přečtení celé jedné části mohu tuto vymazat a nejen že se nová část opět zobrazí rychle, ale zabírá jen původní, malé místo v paměti. paměť ale není kritická, minimální paměť je obvykler 4 Giga, tam už s e vejde pěkných pár stovek knih. Jinak ovšem i t yzkonverotvané knihy mohou zlobit některé čtečky najíždějí rychleji (tak např. EPUB se mi na HIPu láduje dlouho, ve formátu MOBI je to až pětkrát rychlejší - a delší EPUB se někdy zasekne, poku je to řpevedeno bez kapitol, ajko jeden fajl.

KNIHY S OBRÁZKYPokud se kniha s obrázky zobrazuje dobře, fajn - pokud ne, jiný formát pomůže. V nejhorším případě prostě převedete knihu na TXT, bez obrázků. Osobně nemám obrázky v elektronických knihách rád - je to asi předsudek z doby, kdy jsem dělal Hurontarii a měl jsme málo paměti na serveru. jen si to představte: moje nejdelší povídka měl 300kb a k ní jeden mizerný obrázek měl sám navíc 1 meg. Dne smáme paměti dost, ale 500 kb!!! Obrázky ovšem potřebujeme hlavně v učebnicích a nebo v technických knihách (grafy), případnš v knihách s fotografiemi - ale ty radši čtu na laptopu, má větší displej :-).

DIAKRITIKA některé čtečky, obzvláště ty z ciziny, nečtou dobře českou diakritiku. I to se dá "spravit" i když "hrubě": převedou se prostě na TXT bez diakritiky (existuje hodně českých programů zdarma, co to dělají a dobře). Pak se to "zcalibruje" a nemá to sice diakritiku, ale dá se to číst. PDF ale všude diakritiku zachovává a pokud čtete více českých knih, kupte si čtečku, co čte knihy pořádně. čte

CO S KNIHAMI, KDYŽ JE PŘEČTETE? Nejlépe je si je někam uložit, řekněme na stick memory (klíčenku) anebo ještě lépe na CD - nikdy nevíte, kdy budete chtít něco citovat či detailněji prostudovat. Kupované knihy dál neposílejte, oni už tam mají uvedeno i vaše jméno a to jsitě nechcete.

Takže dost toho už pro dnešek, já si chci také ještě něco přečíst . . .


Ulož tuto stránku    Vytiskni tuto stránku