Autor : ©J.B.Hurych
Název : EBUKY (co skoro každé čtečce chybí).





Ano, je to problém každé čtečky: možnost používat jí bez síťové šňůry - navíc s požadavkem, aby ta čtečka byla malá a lehká. Rešení je bohužel takové, že čtečka má i malou baterii, která je dobrá jen na pár hodin čtení. Nu u systému "liquid paper" (specielní emulze) to nevadí, tam vám čtečka vydrží až celý měsíc čtení na jedno nabití. Displej je ale pomalý, hodí se tedy jen pro čtečky, ale ne pro videoklipy, internet a podobně. A to právě umí tablet HIP (se čtčkou jako jednou aplikací), který má vnitřně osvětlovaný displej jako má laptop, ale zase mi vydrží jen tak na tři, čtyři hodiny čtení. Pravda, dělají teď kvalitnější a efektivnější baterie, ale co s tím? Novou si nenechám zabudovat do starého přístroje - stálo by mě to víc, než celá nová čtečka.



To platí i pro jiné tablety, I-pady a podobné aplikace. Budoucnost je, řekl bych, právě v tabletech, kde můžete navíc pozorovat video, naslouchat hudbě, hrát hry, sledovat internet a pochopitelně navíc také číst knihy.

Pravda, předtím ale ještě přijde čas, kdy je třeba tu čtečku, co už máme, vybavit něčím, co je zatím celkem novinka. Právě se mi totiž stalo, že se mi ve čtečce HIP nestačila kapacita baterie. Dobíjím ji totiž už když je jen napůl plná ( to má prodoužit její dobu života a navíc se nedoporučuje nechat baterii vybít úplně). Nu a jsem-li někde uprostřed čtení (případně uprostřed přírody) a nemohu ji dobít, co pak? Navíc mi jednou bude ta baterie i stárnout (tj. její nominální kapacita při plném napětí bude klesat) a koupit novou tečku hned nechci, později mohu koupit ještě modernější a i za míň (už teď ceny čtček klesají, vydělává se halvně na kniháchí :-). Vyměnit baterii sám se navíc nevyplácí a chce to rozhodně odborníka. Nebo lze najít ještě jiné řešení?



Napadlo mě toto: co kdybych měl při ruce ještě další, vnější baterii? Nebylo by to přece tak těžké uskutečnit. Připojil bych ji skrze nabíjecí USB socket - ten má dva vodiče pro data a dva pro napájení, stačil by pak k tomu jen USB kabel. Jenže bych musel k baterii připájet i USB konektor, ledaže by tam už byl :-). Jenže kde sehant takovou baterku?

Naštěstí na to při mém pomalém způsobu myšlení už někdo přišel: při návštěvě elektronického obchodu jsem objevil takovou zcela nenápadnou baterii značky XTREME (víc na stránce
http://www.xtremecables.net/batterybanks.aspx

Má kapacitu 1800 mAhodin, teda asi třikrát větší než ta moje ve čtečce. Stála jen deset dolarů CND, ale patrně už je vyráějí i jiné filmy a pod jinými značkami. Nabíjecí doba asi 4 hodiny. U čtečky HIP sice neudávají kapacitu, ale vím, že nabíjecí doba je 3 hod. Doba nabíjení závisí na zdroji (tj. max proud v mA) . Slabý zdroj vám bude nabíjet déle, ale na druhé straně se nedoporučuje nabíjet extra rychle.

XTREME je blok velikosti cca 2x2x9.5cm, a má dva USB sockety: mikro socket, ten menší, používaný pro nabíjení baterie a pak výstupní, větší, jako je na PC pro použití baterie k napájení napájení čtečky či jiných aplikací. S baterí dostane specelní nabíjecí kabel. Tento kabel připojíme ke zdroji USB napětí ( třeba USB na laptopu , síťovém adaptoru dimenzovaném pro USB napětí, a podobně). Baterie se nabíjí 3 hodiny přičemž se červený indikátor po nabití změní na modrý.

Máme pak možnost zapojit do USB čtečky či jiného přístroje tuto vnější baterii a jet dál. Nejsem si ovšem jist, zda je to pro všechny přístroje absolutně bezpečné: vnitřní baterie by se měla přitom sama automaticky odpojit, případně dobíjet z baterie vnější (jak to dělá ta moje v HIPu, kde jsem prostě navíc hned mohl číst dál).

|Baterka lze tedy použít jako dočasná náhrada, případně i dobíječka. Napětí vnější baterie bude totiž pořád větší než té vnitřní a stačí zabudovat diosy - elektrikáři to vědí, ale riziko je ovšem jen vaše. Nic totiž nejde udělat absolutně bezpečné, máme-li geniálního nešiku :-).

Udělal jsem pokus: nabil jsem tu vnější baterii plně přes přiložený kablík, který jsmem na druhém konci zapojil do síťového adaptoru USB. Rozsvítilo se hned červené světélko na HIPu, tj. vniřní baterka se hned začala nabíjet. Plně nabitou jsem ji pak odpojil od nabíjení a zapojil ji do čtečky HIP (nedoporučuji mít u baterky zapojený vstup i výstup, tj nabíjet ji a zároveň ji používat jako zdroj!!) Jakmile jsem poté nastartoval tlačítkem HIP, i ten hned pracoval normálně, ale světéko zůstalo červené, vnitřní baterka se stále nabíjela. To je bonus, neztrácíte čas. Ale záleží na elektronice USB, zda vám ta vaše čtečka bude také tak chodit . . .

Nezkoušel bych to také při úplně prázdné vnitřní baterii - ostatně úplně vybít byste čtečku neměli nechat nikdy - můžete pak ztratit i knihy a musely by se pravděpodobně znovu instalovat.

Pokud si nejste jsiti, zeptejte v obchodě při nákupu baterie - ne všechny čtečky či jiné přístroje by mohly pracovat spolehlivě. Výhodnější je jistě nejprve jen dobýt vnitřní baterii z té vnější, pak ji odpojit a používat čtečku normálně (je to jako když vyměňujete někde staré suché baterky za nové :-).



A ještě jedna výhoda: protože USB je standart pro různé jiné aplikace: telefon, PC, skaner, tablet, kameru, kamkorder a podobně (poznáte to podle typického obdélníkového soketu USB), tato baterie může vypomůže vypomoct i tam. Nevydrží ovšem tak dlouho jako ty větší, ale pro případ nutnosti stačí. Pro laptop bych ji asi nepoužíval, pracovalo by třeba jen půl hodiny i méně, obzvláště má-li lap ještě harddisk. Navíc by poškození laptopu stálo víc než čtečky :-)

Pochopitelně při prvním použití takovéto baterie je třeba ji PLNĚ nabít (3 až 4 hodiny, podle návodu). Jen teprve pak ji zapojte někde jako vnější zdroj. Baterie totiž mají paměť a vyplatí se je časteji nabíjet, už např. při poklesu náboje na polovinu a to vždy až do úplného nabití (to poznáte podle barvy kontrolky). Jiní sice říkají, že časté nabíjení zkracuje život baterky, ale moje zkušenost je jiná.

P.S. Na tabletu HIP mám s expanzi pamětí 8 Giga, to vydá s externí baterkou na několik filmů (umí totiž ještě jiné věci než jen číst :-). Vnitřní, plně nabitá baterka ale vydrží jen tak na dva filmy. Jak říká můj kamarád Michal : "No nekup to, ne?"


Ulož tuto stránku    Vytiskni tuto stránku