Autor : ©J.B.Hurych
Název : KOUPIT ČI NEKOUPIT ČTEČKU?





Není to ani tak záležitost peněz, jako spíše najít si odpověď na otázku "K ČEMU MI TO BUDE?", kterou si ovšem musí každý zodpovědět sám. Jak si ji někteří lidé zodpovídají, uvádím zde, s mými poznámkami. Jen tak mimochodem: nedělám čtečkám reklamu a nemám za tenhle článek ani korunu (natož dolar :-). Přesto tvrdím, že vynález čtečky je stejně důležitý jako ten Guttenbergův. To jen touha po knihách už není taková, jako v době, kdy žil.



KOUPIT ČI NEKOUPIT ČTEČKU?

Nejjednodužší je asi uvéstběžné námitky a přidat moje zkušenosti, v několika bodech.

1) NEMÁM NA TO ČAS - to je asi námtka nejzávažnější, čtení se opravdu musí věnovat čas (mimochodem, kurs rychločtení najdete v mé knize UMÍME DOBŘE ČÍST? - je ke stažení zdarma v naší knihovně). Jenže i čtení papírových knih se musí věnovat čas, takže pokud ani na to čas nemáte, nedá se nic dělat. Je ale pravda, že u elektronických čteček si můžete najít volný čas častěji, např. u zubaře, v tramvaji a co je nejzábavnější: při nečekaných prostojích, řekněme, že čekáte na dívku a ona pořád nejde. Pak místo zbytečného rozčilování vytáhnete čtečku, najdete si místo k sezení (to je pohodlnější) a čtete.
Má to ale jeden háček: jakmile dívka přijde a vy, začteni, ji už zdáli nezpozorujte, může to brát jako zanebávání, dokonce že snad o ní ani tak moc nestojíte. Pokud je ale rozumná, ocení, že se nerozčilujete a nic jí nevyčítáte - a rychle vám odpustí. Uvědomí si totiž, že vina byla hlavně na ní. Ale pokud vám neodpustí, dám vám jednu radu: takovou dívku (nebo chlapce) si neberte za ženu (za muže). Byla to totiž dobrá příležitost, dozvědět se o partnerce (partnerovi) něco navíc. Jen jí (jemu) prosím vás hned neříkejte obsah té knihy, to už by asi nevydržela :-). Pokud se ale na obsah sama zeptá, berte to naopak jako plus :-).

2) ČTU RADŠI KNIHY PAPÍROVÉ - nu to je ale jen zvyk a jako každý zvyk, dá se i tento vylepšit. Ty staré, dobré knihy ale mají i staré, nedobré nevýhody. Jistě je znáte: záložky jsou často neforemné či vypadávají, knihy se nedají jen tak strčit do kapsy a vlhkost (hlavně déšť či káva) je pro ně hrob. U vypůjčených knih bývá taková ztráta dost nemilá. Každá kniha není paperback a někdy jsou i dost těžké. Pokud jich potřebujete číst více a musíte je nosit s sebou, doporučuji ruksak :-). Studenti budou jednou nosit místo ruksaku jen jednu čtečku- minipočítač, kde budou mít nahrána všechna skripta i své vlastní poznámky - my to neměli, škoda. Čtečka můýe v sobě mít sto i více knih a klidně se vejdou všechny klidně do jedné kapsy. Výhodou papírových knih je právě jen jen zvyk, ale i ta železná košile můžee časem zrezavět . . .

3) JEŠTĚ JSEM ČTEČKU NEPOUŽÍVAL A NEVÍM, ZDA MI TO BUDE VYHOVOVAT - jediná rada je tedy zkuste to". Nemusíte čtečku hned kupovat, hodně lidí už čtečky má a rádi vám ukažou, jak se st ní pracuje. A nemusíte dávat jen na slovo - jak říkám, zkuste to sami, jen tak si ověříte, zda její obsluha i čtení vám skutečně vyhovuje. Kniha sama, která tam zrovna je, nemusí ale být zrovna ta nejlépe zformátovaná, s dobrým fontem a podobně. To může jen znamenat, že dotyčný typ čtečky není ten pro vás, ale jiné typy možná jsou.
Soustřeďte se na to, co vám u ní nevyhovuje a hledejte takovou, co by vám vyhovovala. Uvedu příklad: moje čtečka SONY pracuje jen na okolní světlo, zatímco HIP STREET má monitor uměle podsvětlený (ovšem při jasném slunečním světle toho normálně moc neuvidíte, ale stačí ji zaclonit). Jenže nic není tak jednoduché: SONY zase vydrží i na měsíc čtení na jedno nabití, HIP maximálně tak 4 hodiny. Mluvím pochopitelně jen o baterce, zapnete-li čtečku do sítě, baterii nepotřebujete ( ale navíc se i přitom nabíjí).

4) ČETL JSEM UŽ KNIHY NA PC A NĚJAK SI NEMOHU ZVYKNOUT NA OBRAZOVKU - prostě papír je papír . . . Nu myslím, že je na čase si na obrazovku zvyknout anebo si také musíte všechno nejdřív z PC vytisknout? Škoda. Ovšem třeba to není obrazovkou: já například moje články a povídky ve SFinze dělám v krátkých odtstavcích, jinak se oko čtenáře unaví anebo se mu špatně přeskakuje z řádky na řádku. Naštěstí čeština nenařizuje, jak dlouhé ( či krátké) mají odstavce být. Ledaže by to nařídil Brusel, ale na jejich nařízení já reaguji jen tak, jak to dělá bruselský Menneken (ta malá soška chlapce, který tak prý uhasil doutnák nepřátelského dělového granátu :-).

5) ČTEČKA JE PRO MĚ MOC MALÁ - v tom je právě ten trik, vejde se do náprsní či poboční kapsy. Ovšem text sám se dá pohodlně zvětšit. Čtečka je navíc lehčí než laptop a je také méně citlivá na mechanický úder - ovšem budoucnost je teď v tabletech (zkoušeli je prý na opicích a většině se to ťukání hrozně zamlouvalo. Jiné si prý zase ťukali na čelo :-)

6) NĚKTERÉ ČTEČKY PRÝ MAJÍ SLOŽITÉ MANIPULOVÁNÍ - to není pravda, právě naopak, všechny jsou dělány tak, aby to bylo co nejjednodušší, to aby mohly konkurovat papírovým knihám. No zkuste si to sami.

7) KNIHY, CO SE PRODÁVAJÍ DO ČTEČEK jsou prý sice značně levnější než ty papírové, ale ta transakce není úplně jednoduchá. Nu nevím, vše se teď dělá přímo z domova. Najedete na net, stáhnete knihu přímo do čtečky a to je vše (pokud máte předem založené konto). Nebo to stáhnete na PC či laptop a odtamtud pak do čtečky. Nemusíte jet někam do knihkupectví, otravovat prodavače, aby vám knihu našel (většinou ještě předtím objednal :-), zabalil a pak musíte zaplatit a odvést si ji sami domů nebo zaplatit extra za dodávku či poštu. Podle Amazonu už prodej elektronických knih značně překonal prodej papírových ( začalo to od nuly, nějak před třema roky!). A to prosím navzdory tomu, že pan Škvorecký prohlásil, že on sám dává přednost knihám papírovým :-).

8) NO JO, ALE KNIHY, CO JÁ CHCI, SE ZROVNA NEPRODÁVAJÍ V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ. Zkusili jste ale už někdy na Netu knihovny, kde jsou knihy zadarmo? Pokud čtete SFingu, víte, že tam už jsou destíky takových knihoven, zcela legálních a knih až desetitisíce. JIstě, musíte vědět, kde jsou a jak je naládovat do vaší čtečky, ale i to už jsem tu také popisoval . . .


Ulož tuto stránku    Vytiskni tuto stránku