Autor : ©Jan Hurych
Název : INSTALACE KNIH ZDARMA.





Říkám úmyslně "instalace", protože slovo "download" neboli "stahování" rezervuji pro stažení knih z netu (či z CD a podobně). O co při "instalování" do čtečky přesně jde? Čtečka je totiž navržená tak, že se knihy musí naládovat přímo do ní, aby se nemusely nosit zvlášť na klíčence nebo dokonce s sebou nosit laptop :-). Na to má prostě čtečka svou vlastní paměť. Co se týká instalace profesionáních knih, je vše, jak to dělat, v návodu, který dostanete se čtečkou.
U knih, které získáte jinde, to tak jednoduché není. Ovšem zase to není nijak zvlášť těžké . . .



INSTALACE KNIH ZDARMA.

Vím to, dělám to už přes dva roky a to u dvou různých čteček, které jsou značě rozdílné - uvedu tedy oba způsoby. 1) JEDEN TYP ČTEČEK ( např HIP-STREET) má přímo přístupnou paměť tak jako mají "flešky" neboli "klíčenky" - z počítače máte přes USB kabelem přímo přístup do paměti čtečky, v počítači zobrazenou jako extra disk, tedy třeba drive D. Ta moje má ještě možnou expanzi přes malý, zasunovatelný mikročip - ten se objeví třeba jako drive E. Do obou pak přímo přetahuji knihy z PC, jen přesunem myší - stejně jako u "flešky". Snadné, co? Ano, jen je třeba vědět, zda má být přitom čtečka zapnuta nebo vypnuta, to se může pro různé značky lišit. Splést s enelze, programy , které "čtou", jsou jinde. Knihy pak naládujeme přímo do hlavní složky pro ten který drive.

A nezapomenout! - po nahrání ještě ten drive nejprve odpojit pomocí softvéru (u Windows je to komanda v menu počítače zvaná "eject" - nevím, jak je to přesně česky přeloženo). Nu ale to už stně podobně děláte i u flešky, ne? .Nu měli byste :-). A pak ještě vypnout čtečku, než odpojíte USB kabel, jinak by to čtečka nemusela mít ráda - mohl se v ní zkorumpovat čtecí softvér nebo by se mohla i zamknout. A ak byste asi marně hledali v návodu, jak to napravit. Některé metody znám, ale nepovím :-).

2) JINÝ TYP ČTEČEK (např. SONY) už tak promíjející není. Postup je prakticky stejný, ale v direktory laptopu se objeví nejen nový drive ale i několik subdirektor. Zprvu nevíte, kam ty knihy instalovat (mohli byste porušit strukturu složek nebo i vymazat knihy, které jste tam už předtím stáhli ( ale ještě nepřečetli :-) nebo zkorumpovat program, který automaticky instaluje profesní knihy /ty za peníze). Hledáme tedy složku s knihami, tma naládujeme i ty další.

Tak například můj SONY má tyto složky:
READER (E:)
hlavní složka (ta má dvě podsložky - databázi a digital editions) , viz
databáze, má podsložky: cache, layout,media (ta má podsložky "books" a sync
digital editions (to je instalační auytomatický program, ten pro "naše" knihy nepoužijeme, ale ani ho nemažeme), má podsložky: annotations, database, media, books.

No prosím, ale kam tedy s ním, řekl už Neruda. Nedoporučuji hádat. Projel jsem si raději všechny složky a podsložky a jen v jedné jsem našel už instalované knihy ( vzorky zdarma, co přišly se čtečkou) tam jsme pak instaloval myší, jako nahoře) další knihy, ty nekomerční , kteoré nejsou "zamknuté|".
Já je našel cestou přes ty podtržené složky, až na konci v "books". Aby se mi to rychleji ládovalo a nemusel po nich příště skákat, když už jsme byl v té složce, udělal jsme si na ni link ("shortcut"), který jsem pro pohodlí přesunul dohlavní složky. A teď když instaluji nové knihy, ťuknu hned tam na ten link a už to jen šoupu,
A zase: je třeba vědět, zda má být přitom čtečka zapnuta nebo vypnuta ( to poznáte, když se vám to nenahraje :-). A odpojení musí být zase v pořadí jako u metody 1)! A ještě něco: když chci knihu vymazat, nedělám to přes počítač, ale udělán to jen přímo ve čtečce, patřičnou komandou té čtečky. Tím si zaručím, že nevymažu omylem něco jiního, třeba něco, co ve čtečce musí nutně být, aby pracovala.

Ovšem ani ta instalace u SONY není tak pomalá - časově to vyjde stejně jako autoinstalace od vydavatele, kterou udělali úmyslně složitou, snad aby se skrz ní nedaly knihy kopírovat jinam či odjinud. Pokud si ovšem nejste tím vším moc jisti, požádejte raději někoho zkušeného, ať vám to udělá. Nebo si kupte jen typ 1) kde se nedá nic zkazit, ale který prodavač vůbec ví, jak co pracuje?
Proč je to tam tak lehké? Protože to není jen "čistá" čtečka, ale spíše i-pad (ne i-pod, ten jen hraje hudbu). Mohu tam naládovat obrázky, fotky, audionahrávky, videoklipy či filmy a používat to jako diktafon. Neumí to internet, ale to mi nevadí - na ot mám radši větší laptop. Pro takový tblet musí být instalace rychlá a jednoduchá, prostě jako u flešky.

Existují možná ještě jiné způsoby instalac (pro jiné čtečky), ale ty neznám a patrně se moc lišit nebudou. A ještě něco: i když to tam naládujete dobře, pak pokud je to ve formátu, který vaše čtečka nemůže číst, tak to prostě nepojede. Ale to už jistě víte z mých staších článků . . .
Ulož tuto stránku     Vytiskni tuto stránku