Autor : ©Jan Hurych
Název : STAHOVÁNÍ (DOWNLOAD) KNIH ZDARMA (v tomto čísle jen knihy anglické či v cizím jazyce, příště zase české linky).





Pravidelně sem dávám linky ke stažení knih z netu a to zdarma. Zde tedy opět větší dávka, tentokrát pro knihy v angličtině (české zase až příště). Učíte se anglicky? V tom případě doporučuji čtečku se slovníkem, ale zatím jsem žádnou neviděl :-). Také lze použít ten papírový, školní. Ale pokud máte za sebou alespoň rok angličtiny, dovoluji si prohlásit že slovník nemusíte při čtení anglických knih ani mít, jen by vás pletl. . .



STAHOVÁNÍ (DOWNLOAD) KNIH ZDARMA
(jen anglické).

Uvedu příklad. Četl jsem nedávno knihu o filosofovi jménem Hume. Autor knihy, Čech, tam poukazuje na starší překlad do češtiny, kde si ten překladatel vykládal slovo "common" jakožto "společný" a ne jako "běžný". Oba překlady jsou totiž správné, ale každý jen někdy :-). I sebelepší překladatel totiž může udělat chybu, nezná-li souvislosti či okolnosti, prostě když není odborník na dané téma. A i když neznáte význam toho či onoho slova, můžete to odhadnout často lépe z významu věty než ze slovníku. Je to nejen zábavné, ale i užitečné: ve slovníku byste hledali mezi třeba až deseti významy pro to dané slovo, ztráceli čas a nikam se nedostali. A když jste v koncích, ten slovník můžete mít stejně při ruce - ostatně ze začátku se bez něj asi stejně neobejdete. A ještě něco: zjistil jsem, že si tak daleko lépe pamatuji význam toho slova, když ho uhodnu bez slovníku - hádejt e asi . . .

Jsou i jiné možnosti: občas u cizího jazyka, který neznám, používám "Google překladatel" - ten je ale pro češtinu pořád jen bída s nouzí: jedna Angličanka mi napsala dotaz, proč se ještě dnes na krumlovském hradě bijí Rožmberci se Šternberky (podle Google) a že prý myslela (správně), že už Rožmberkové dávno vymřeli. Musel jsem jí vysvětlit, že to tam ve skutečnosti jsou jen nahrané souboje pro turisty :-).
Jindy si mi stěžovali holandští překladatelé z češtiny, že máme proměnný slovosled a věta ze stejných, ale zpřeházených slov má pak zase jiný význam. A jak prý se to pozná. Napsal jsem jim, že na to je nejlepží žít tak pět let v Čechách, pak už to poznají lehce :-). A to jsem jim ani neřekl, že na překlad z holandštiny do češtiny by tam museli žít asi tak nejméně deset let :-).

Ale vážně, je třeba obohatit naše znalosti i četbou v jiných jazycích: jednak se ještě pořád překládá dost málo a hlavně: musíte dlouho čekat, než to vyjde. Jste-li odborník, třeba se ani nedočkáte překladu. A co všecko číst? Nejlepší je nejprve číst noviny a časopisy, ty jsou dost nenáročné na slovník. A pak už to, co výs zajímá: knihy technické, či vědecká pojednání, něco pro zábavu nebo cokoliv, co je jen v originále.



A vidíte, k tomu stahován jsem s eještě ani nedostal - ale znáte-li správná link (a kniha tm aje) pak je postup zcela triviální . Právě tady lze využít možností netu maximálně. Zdarma lze totiž stáhnout už skoro vše: knihy, články, časopisy, sborníky, návody i specifikace. Ale hlavně knihy .
Přikládám zde tedy různé linky pro knihy zdarma, ale pokud si chcete jen tak zalovit, dejte si do Googla jen "PDF" (bez uvozovek) a už se vám to jen pohrne, vše, co je uloženo jako onen formát. Tam se vám také ojevíí i časopisy a různé články. Našel jsme tami spoustu mých knih, dokonc ei ty, co už nějací hoši (nebo holky?) opirátovali :-). Ale proč? Méně pracné je to z naší knihovny. Chcete-li knihy ve formátu EPUB nebo MOBI
, dáte tam také ono slovo. Ale pozor, tam už je to často i to, co je za peníze.

KNIHY VE FORMÁTU PDF

http://www.feedbooks.com/publicdomain FEEDBOOKS
http://www.munseys.com/ MUNSEY
http://gutenberg.net.au/ GUTTENBERG AUSTRALIE
http://www.pdfs.name/ GOPDFS
http://pdf-ebook.net/ PDF-EBOOK
http://openpdf.info/ OPENPDF
http://searchizz.com/ SEARCHIZZ
http://www.pdftop.com/ebook/ pdftop
http://books.google.com/ GOOGLEBOOKS
http://ebookbrowse.com/ EBROWSE
http://pdfs-free.com/ PDFS-FREE
C A abych nezapoměl, pár knih v angličtině je i v naší knihovně KNIHY OFF - LINE

No dobrá, řeknete si, ale jak to do té mé čtečky dostanu? To už je ale předmětem dalšího článku (JAK NALÁDVAT KNIHY DO ČTEČKY), také v tomto čísle . . .


Ulož tuto stránku     Vytiskni tuto stránku