Autor : ©Jan Hurych
Název : LINKY NA DOBRÉ ČESKÉ KNIHY ZDARMA





Protože je pohodlné stahovat knihy tak, aby se jen ťuklo a už se to stahovalo, uvedu zde několik linků na zajímavé knihy v češtině. Pokud nemáte čtečku, dají se číst i na laptopu či PC. Formát PDF či EPUB je často na výběr, ale to už si najdete na té které stránce. PDF pak čte Adobe Reader ( zdarma ke stažení z netu) , EPUB pak nejlépe SIGIL ( také zdarma z netu). Oba tyto formáty umí číst skoro každá čtečka, ale většinou jeden o trochu lépe než druhý :-).

Formáty PDF jsou dva (ale nikde o tom nepíší) " PDF1 zde označuji ten, co má zdigitalizovaný text (co písmeno, to kód), PDF2 je naopak jen skenovaný text (písmeno je vlastně obrázek v obrázku stránky). Ten se na čtečce s malým displejem špatně čte (tam je lepší použít 10 palcový tablet s Adobe Reader nebo PC). EPUB se většinou čte dobře i na 7palcové čtečce.

Někde můžete stáhnout i čistý text TXT (plaintext), ale češtinu vám to někdy čtečka nezobrazí dobře. Formát HTML mnoho čteček nečte, ale tenot formát lze převést na PDF1 pomocí programu BULLZIP nebo jiného konvertního programu zdarma.

Česká diakritika pro PDF 1 záleží na typu čtečky a některé ji dobře nečtou. Češtinu v PDF2 ovšem čte každá čtečka dobře (je to jen grafický sken), EPUB většinou čte každou českou diakritiku OK. Ještě jiný formát mohou mít i placené knihy, ale tma je lepší koupit i jejich čtečku, případně vám s konverzí poradí, pokud jejich čtečka ještě nečte jiný formát.


LINKY NA DOBRÉ ČESKÉ KNIHY ZDARMA, díl2.
(ale JEN ty zdarma!)


Česká čítanka, mnoho knih, HTML

Koudela, Novák. Dějepis český, PDF2, EPUB

Kosmův letopis český, PDF2

Palm knihy, formáty jsou různé

Dalimilova kronika česká, PDF2

Z. Winter, zde jsou adresy na 4 jeho knihy, PDF2

Rybička, O erbích a pečetích, PDF2

Zlatý fond slovenských knih

Hlavně pro studenty, ale i pro jiné, PDF1

A ještě skvělá stránka pro knihy v angličtině, plná "dobrot" zdarma:
digilibraries

Poznámka:Při ťuknutí na některé linky dostanete vzkaz, že se to nedá zobrazit v rámci ( "This content cannot be displayed in a frame") a pod tím radu, že si to můžete otevřít ťuknutím v extra okně ( "Open this content in a new window"). TO pracuje OK.


Ulož tuto stránku     Vytiskni tuto stránku