Autor : ©Jan Hurych
Název : SPECIALITKY ELEKTRONICKÉHO ČTENÍ (díl. 3.).






Už když jsem založil mou první webstránku (Hurontaria, 1998), začal jsem si všímat různých "čtecích problémů", které se při knižním, tedy papírovém, čtení nevyskytují. Naštěstí se většina z nich dá řešit přímo elektronicky - tím, že se čtení udělá "user friendly" tedy "laskavé ke čtenáři". Tím nemyslím obsah, ale jen tu obyčejnou "fyziku čtení". Sepsal jsem totedy do série článků. Toto je už třetí pokračování, starší najdete v sekci BUX vlevo.



SPECIALITKY ELEKTRONICKÉHO ČTENÍ (díl. 3.).

Většin a čteček nenabízí jen text a obrázky, ale i jiné, většinou potřebné, operace a funkce.

7) POKRAČOVÁNÍ VE ČTENÍ - u čtečky SONY se mi při nastartování otevře vždy kniha, kterou jsem četl naposled a to hned na stránce, kde jsem přestal. Čtečka HIP-STREET to má slořitější, právě proto, že to není jen čtečka, ale audi- a vidi-přehrávačka, záznamník a ještě víc. Stačí ale po nastartování ťuknout na "BROWSER HISTORY" a poslední kniha je až na konci seznamu a ano, otevře se vám pak tam, kde jste přestali číst. Ten seznam si ovšem drřím krátký, jsou tamkoneckonců jne rozetené knihy. ajen rozečtené knihy. Ťuknutém na knihu se mi taot otevře také na poslední stránce, kteoru jsem četl. Když ťuknu na jinou rozečtenou knihu, to samé. Navíc je tma ješt funkce EBOOK, kde je seznam všech knih a ještě EXPLORER, kde je úplně vše, tj.knihy, audio i video. Naopak SONY má jen seznam VŠECH uložených knih, který je trochu delší, takže změnit knihu není zase tak rychlé :-). Kniha se ale také otevře tam, kde jste přestali číst. Ale u papírových knih je to také namáhavé: jít do knihovny, hledat knihu, kterou chci číst, a případně najít stránku kde jsme přestal (ano, záložky pomohou, ale obě čtečky je mají také :-).

8) HLEDÁNÍ STRÁNEK - pokud hledáte jinou stránku než tu poslední, je třeba mít na paměti, že profesionální knihy (rozuměj ty za peníze) mají stránky očíslované tak, že 1 stránka=1 displey. Amatérská konverze většinou má více displejů na stránku ( např knihy z Guttenberga jsou dělány pro formát displeje A4. tudíž až 2,5 SONY displej je na jednu stránku originální knihy a čtečka ukazuje původní číslování :-). Číslo stránky u SONY se vyťuká na tlačítkách a zobrazí se hned první displej té stránky. HIP na druhé straně má nahoře jen řadu teček a červený indikátor, který můžete posouvat, ukazuje jen přibližně stránku (rozlišení 5 procent) - tam je teda nejlepší normálně číst anepřeskakovat :-). Moderní čtečky už mají lepší hledání, ale i ta záleží na modelu čtečky. Existují už i tečky, kde můžete hledat slova . . .

9) ZÁLOŽKY - hledání různých zajímavých stránek ulehčím tím, že si udělám záložky. Ty mají obě čtečky, ale pokud knihy detailně nestudujete nebo nevybíráte citáty, moc záložek nepotřebujete. Po otevření knihy pak přejdete na menu záložek.

10) HLEDÁNÍ TEXTU - to zatím žádná z obou mých čteček nemá, ale opět, pokud tečku nepoužíváte ke studiu, celkem to nepotřebujte. Pokud ano, je lepší si otevřít knihy raději v PC či laptopu. Vy nevíte, jak knihu uloženou ve čtečce číst přímo na laptopu? Jistě, ty zadarmo jsou okopírovat, ty profesionální ne. Připojíte si čtečku k PC skrze USB kabel a na displeji se vám objeví celá direktory čtečky. Někdy to jde, někdy ne. Za zkoučku to stojí. Knihu pak otevřete ťuknutím na její jméno - musíte mít ovšem na PC program, který čte daný formít. Pro PDF je to Adobe Reader, který hledačku slov pro EPUB je to Sigil.ten hledačku slov má, u Calibre jsme ji nenašel. Hledání textu i skenovaných knih typu PDF zatím není, repektive je , ale jen na velkých, drahých mašinách (jako má KRAMERIUS anebo GOOGLEBOOKS).

11) OZNAČOVÁNÍ TEXTU - mé stařičké SONY PROSTĚ žádné nemá, u HIPu mohu použít stylus (tyčku) a červenĚ podtrhávat TEXT a to buď s uložením, nebo jen dočasně, vymazatelně :-). Ovšem hledat to podtrhané se musí dělat vizuálně, tj. pracně. Opět, pro PDF raději použiju PC s FOXIT READERem, která má bohaté možnosti, u EPUB to zatím žádný program na PC neumí. Moderní čtečky mají i různé způsoby highlightingu, různé barvy atd., přímoz abudovány. protože při tvoření knih nepoužívám italic verzi pro font (kurzivu), protože se mi špatně čte (a mám i dojem, že písmena našikmo jsou širší než ta normální), nepoužívám ani podtrhaný text, je na čtečce nepřehledný. To už spíše použiji "tlustý" text (bold). Velký problém je u technické literatury: vzorce potřebují komplikovanou strukturu pro zlomky a matematické znaky vůbec a tak obyčejně nevycházejí moc dobře.

12) SNÍMÁNÍ TEXTU : To čtečy zatím nemají. U PC lze text označit a okopírovat ( Adobe, FOXIT jen u staré verze, jinak to chce placenou verzi :-). Protože přechod na PC by vyžadoval kopírování na memory stick či podobně, což u palcených knih většinou nejde (u amatérských ano :-). jak už jsme uvedl, lze použít tento trik: čtečka se připojí přs USB konektor na PC a tam v otevřené direktory se najde daná kniha. Ta se pak otevře přímo v PC např. v Adobe, kde se dá text označit a okopčit.

Toto omezení kopírovat profesionální knihy je v souladu s chráněním zisku a copyrightu (DRM) - kniha je prostě zakódována a nejde jinde otevřít, než ve vaší čtečce. Jako obvykle, o peníze jde až v první řadě. Naštěstí jsou prodávané e-knihy mimo můj zájem. A ty zdarma se kopírovat dají. . .

Pokračování příště


Ulož tuto stránku     Vytiskni tuto stránku