Autor : ©Jan Hurych
Název : SROVNÁNÍ DVOU ČTEČEK (SONY a HIP STREET).






Pozn. Toto je jen přetisk starého článku, ale může být užitečný pro toho, kdo si zrovna vybírá čtečku, kterou by koupil.

Koupil jsem si tedy ještě jednu čtečku - byla na slevě, no nekup to! - a tak ke staré SONY PRS300 přibyl teď ještě tablet HIP-STREET HS-M701-4GB. Úmyslně jsem nekupoval tablet co má přístup na Internet - když se brouzdám po ulici, nebrowzdám se (ro prosím není překlep, ale jen vtip :-) ještě po netu, tam se browzdám doma na laptopu a ten je věnován právě internetu: mám obě ruce volné a stahuji tam knihy, videoklipy, manuály a freeware programy.
A pochopitelně poštu, i když její "informační obsah", lépe řečeno užitečnost, je pro mě poměrně malá, obsahuje totiž dopisy, které se opakují, takže různé věci dostávám až pětkrát. Inu originalita není dána každému. Různé spamy a sem-tam přeposílané přílohy mi totiž berou drahocenný čas, který jinak věnuji daleko zajímavějším studiu. Tím ovšem nemyslím dopisy čtenářů SFingy, které jsou mi vždy vítány.


SROVNÁNÍ DVOU ČTEČEK.

Výše uvedený tablet HIP ( zde jen jeho funkce coby čtečky - má totiž mnohoúčelový barevný dispej a přehrává videoklipy všech hlavních formátů a hudbu, pracuje i jako magnetofon a podobně) - to vyhráváto nad SONY ve většině parametrů, hlavně proto, že PRS je jen čtečka. N8 ovšem i své, cenné vlastnosti, o kterýchs e tu zmíním.

1) HIP má paměť 4 Giga, PRS jen 500 Meg. Pro knihy obojí bohatě atačí.

2) HIP má barevný displej, SONY jen černobílý. Barva je výborná věc, hlavně pro knihy a časopisy, které barvu používají a jsou zformátovány pro čtečky (viz naše knihy v PDF nebo časopisVTM v EPUB).

3) Velikost písmen je možno nastavit u obou čteček, ale jen u "profesionálně" generovaných PDF, tj. z Adobe Akrobatu a podobně. U "úsporného" (domácího :-) generování z původního fajlu do souboru PDF (pomocí zvláštních programů, např Cute PDF writer a pod.) se velikost textu sice zvětší, ale odstavec pak přesahuje šířku displeje. . Podobně se zobrazí skeny ve velkém formátuNavíc tam nepracují v PDF linky a pochopitelně ani obrázky nelze zvětšovat. U EPUB je to lepší, a to i u "amatérsky" generovaných (např. pomocí programu SIGYL) kdy importuji originál a prostě ho uložím jako EPUB. Tam velikost pímen na čtečce měnit lze. Linky v EPUB sice také nepracují, takže nemohu skákat z kapitoly na kapitolu, ale to nemohu (na HIPu!) ani u "profesionálního" EPUB.

4) V HIPu se nastavují záložky jen ručně, takže zapnete-li ho a chtěli byste pokračovat ve čtení, kde jste včera přestali, musíte použít sekci "browser history" a otevřít knihu odtamtud - o tomhle se ale v manuálu nedočtete. Pro více záložek v jedné knize použijte funkci na menu v dané knížce stránku (pokud jste si Sony naopak naskočí automaticky vždy tam, kde jste včera přestali a také můžete kdykoliv přeskočit na jinou stránku, znáte-li její číslo (je ovšem třeba rozlišovat STRÁNKU v originále a STRÁNKU v e čteččce - tam připadnou na jednu stránku originálu dva až tři displeje (díky malému okénku), často ale také označovaných jako "stránky".
V HIPu si nemůžete skočit jen tak na kteroukoliv stránku: nahoře je řada teček, na které můžete ťukat, ale většinou jedna tečka představuje víc stránek (celá řada totiž zobrazuje celou dálku knihy), takže je to jen hrubé skákání. Nu nic, je to dobré jen když rychle listujeme - na hledání textu není ani SONY ani HIP vybaven. To vše se lépe provádí na laptopu. ten je ostatně pořád nejlepčí čtečkou, můžete si tam naládovat detailnější čtecí programy s více možnostmi :-)

5) SONY má "elektronický papír", kde černá emulse elektrostaticky utvoří text, tajže pracuje jen na okolním světle. To znamená, že například v čekárně u zubaře se mi na něm špatně čte a baterku či svíčku s sebou nechci nosit. HIP má naopak svůj vlastní zdroj světla, je to prostě LED displej a jasnost se dá nastavovat. Takže se dá číst i v tunelu. Ovšem baterka vydrží jen dvě až čtyři hodiny.

6) Ano, spotřeba energie je daleko větší u HIPu - SONY naopak nabíjím asi jen tak jednou měsíčně, ten totiž bere energii jen při přepínání na další stránku. jne tka mimochodem, úplné vybíjení do nuly se u těchto nabíjecích baterek nedoporučuje.

Ovšem s HIPem přišla i nabíječka, SONY nabíjím jen z laptopu. Nikdy nepoužívám jinou nabíječku, která nepřišla se čtečkou.

7) Hip má také o něco větší displej a písmena se tam lépe čtou - díky většímu světelnému kontrastu, takže lze nastavit i menší velikost písmen, font.

8) HIP má také "touch diplej" a listujete v něm přejetím prstem po displeji (ale neslinit, na rozdíl od papírové knihy! :-). Je to skvělé, je to jako u normální knihy! U SONY se musí pro listování ťukat na tlačítko.

9) HIP má také "stylus", tyčinku pro lepší orientování při poklepu či dotyku displeje. To se hodí pro ťukání na menu v rozích, kam se prst špatně vejde :-). K "listování"na HIPu používán vlastní vynález, štěteček. tablet je na to citlivý dost a nedrhne to jako prst :-). U HIPu Jlze v poznámkovém modu na displej dokonce červeně stylusem "psát" poznámky a uložit si to. U SONY ne.

10) Zdroj HIPu se sám po jisté době nečinnosti vypíná a navíc má hlavní vypínač a i ruční vypnutí tlačítkem. To zřejmě stačí: zapomínám totiž po tom tlačítku ještě vypnout hlavní vypínač, ale baterka se mi, jak jsem zjistil, dál nevybíjí. SONY mohu nechat zapnutý hodiny, i s otevřeným textem, a nevybíjí se: jak už jsem napsal, bere energii jen při listování.

11) Je tomu dva roky, co jsem koupil SONY a srovnání tedy není férové. HIP už je navíc o 40 procent levnější a má daleko více funkcí. Pravděpodobně přijdou ještě větší tablety, ale tahle velikost do kapsy (jako paperback) mi vyhovuje. Podotýkám, že co jsem zde psal platí jen o zastaralém PRS 300, dnešní SONY má už asi vše, co má HIP či jiné čtečky. Obojí sisplej (7 palců diagonála) je ale malý pro skeny či skenované knihy ( tam je rozhodně lepší velikost diahonály 10 palců, dnes už dělají i tak vleký tablet).

12) Udělal jsem rozhodnutí, že PDF budu číst na jen SONY, kde mám méně problémů a mohu si lehce přeměnit font a velikost u originálu a zkonvertovat to sám. EPUB je zase lepší na HIPu, ze stejného důvodu - je to lepší, než se snažit navíc modifikovat stáhnuté knihy. Obojí formáty jsou ty nejvíc používané a nemají problémys českou diakritikou.
TXT formát sice bere každá čtečka, ale českou diakritiku v něm už ne. (Pozn. Nové čtečky snad už ano). ostatní formáty jsou většinou specifické pro výrobce a chcete-li je číst, vyzkoušejte si to předem, než ýetčku koupíte. Pkud čtečku kupujte od vydavatele a chcete čís tjen knihy od něj, nebudte zklamáni. na netu je ale tolik knih zdarma v PDF a EPUB formátech, že jistě neodoláte . . .


Ulož tuto stránku     Vytiskni tuto stránku